Batı sinemasını etkileyen doğu mitleri (Haşhaşilik, Tapınak Şövalyeliği ve Hurufilik örnekliği)
Eastern myths affecting western cinema (example of Assassins, Knights Templar and Hurufism)
  1. Tez No: 647097
  2. Yazar: ÇAĞRI ALGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Sineması, Orta Doğu, Kültür ve Mitler, Haşhaşiler, Tapınak Şövalyeleri, Hurufiler, Western Cinema, Middle East, Cultur and Myths, Assassins, Knights Templar, Hurufis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Batı Sinemasını Etkileyen Doğu Mitleri (Haşhaşilik, Tapınak Şövalyeliği ve Hurufilik Örnekliği) adlı bu tez çalışmasında Doğu kültürlerine ait veya Doğu kültürlerinden biri haline gelmiş olan mitik oluşumların Batı Sineması'nı etkileyen yönleri ve sinema alanına yansımaları incelenmiştir. Doğu-Batı etkileşimlerinin görüldüğü tarih öncesi dönemlerden itibaren karşılıklı olarak gerçekleştirilen bilgi ve kültür alışverişinin insanlık tarihine kazandırdığı efsanevi hikâyeler, görsel açıdan sinema alanında da dikkate alınmıştır. Özellikle Doğu kültürleri içerisinde değerlendirilebilecek tarikat örgütlenmelerine dair hikâyelerin ilham verdiği sinema filmleri ile aktarılan Doğu efsanelerinin Batı sinemasına kültürel ve ideolojik açılardan zengin bir içerik sunduğu görülmektedir. Bu tezde önce kültürler arası etkileşimin tarihsel arka planı anlatıldı. Ardından bu arka plan içinde Haşhaşiler, Tapınak Şövalyeleri ve Hurufiler ele alındı. Örgütlerin tarihi, ideolojisi ve mitik yönleri ile ilgili çeşitli alanlar içerisinde ortaya konulmuş ve yayımlanmış literatürlerden edinilen bilgiler ışığında Batı sinemasından seçilen film örnekleri üzerinden Batı sinemasını etkileyen Doğu mitlerine işaret edilerek çalışma sonlandırıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis entitled“Eastern Myths Affecting Western Cinema (example of Assassins, Knights Templar and Hurufism)”, the aspects of the mythic formations belonging to or having become one of the Eastern cultures affecting western cinema and their reflections on the field of cinema were examined. From the prehistoric times when East-West interactions were seen, the legendary stories that the mutual exchange of knowledge and culture brought to human history have also been taken into account in the field of cinema from a visual point of view. In particular, it is seen that the stories about the sect organizations that can be evaluated within Eastern cultures offer a rich source of content to Western cinema in terms of cultural and ideological aspects. In this thesis, it will be explained how the occult mythic teachings and ideas of the sect organizations in the Near East, such as the Assassins, Knights Templar and Hurufis, who are actors of the social violence in Eastern cultures presented in western cinema, influence the field of cinema. The thesis was concluded by pointing out the eastern myths affecting western cinema through the selected film samples from Western cinema in the light of the information obtained from the published literature in various fields related to the history, ideology and Mythic aspects of the organizations.