Osmanlı belgeleri ışığında 19.yüzyıl İstanbul'unda Rum cemaati tamirleri
Greek community repairs in Istanbul in the 19th century in consideration of Ottoman documentation
- Tez No: 647193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ESMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Mimarlığı, Rum Mimarisi, Tanzimat, Modernleşme, Koruma, Rum Kiliseleri, Rum Okulları, Tamir, Ottoman Architecture, Greek Architecture, Tanzimat, Modernization, Conservation, Greek Church, Greek Schol
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültürel Mirasın Korunması ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
19. Yüzyıl Osmanlı modernleşme sürecinde, değişen mimarlık alanında etkin bir rol üstlenen Rum mimarisi ve mimarları oldukça önemlidir. Bununla birlikte günümüzde kültürel mirasın korunması bağlamında adlandırılabilecek tamir çalışmaları Rum cemaatinin onarım ve yapılaşma faaliyetlerinin içinde yer almaktadır. Bu çalışmada öncelikli olarak Rum toplumunun modernleşme ile birlikte değişen sosyo-kültürel yapısından söz edilmiştir. Ana bölümde ise Osmanlı belgelerinde yer alan Rum cemaat yapılarındaki tamir süreçlerine, onarım sıklığına, koruma yaklaşımlarına değinilmiştir. Bu çalışmada amaç Rum cemaatinin, Osmanlı modernleşmesi içinde mimari biçimleniş ve kültür mirası algısının araştırılmasıdır. Onarım ve inşa etkinliği bağlamında Rum cemaati özelinde Osmanlı anlam dünyası içerisinde korumaya ilişkin tavırların varlığı belgeler üzerinden tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 19th century Ottoman modernization process, Greek architecture and architects, which play an important role in the changing field of architecture, are very important. However, the repairs that I can call restoration today attract attention in Greek architecture. In this study, primarily the socio-cultural structure of the Greek society which has changed with the modernization has been mentioned. In the main section, the repair processes, frequency of repairs and conservation approaches in the Greek Community structures in the Ottoman documents are mentioned. The aim of this study is to investigate the perception of architectural formation and cultural heritage within the modernization of the Ottoman Empire.