Enerji arz güvenliği kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi ve sürdürülebilir enerji politikaları
The importance of renewable energy resources and sustainable energy policies within the scope of energy supply security
  1. Tez No: 647223
  2. Yazar: MUSTAFA NEBİ ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji arz güvenliği, Yenilenebilir enerji, Sürdürülebilirlik, Energy, Energy supply security, Renewable energy, Sustainability
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Kaynakları ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı, ekonomik gelişmenin ve kalkınmanın son derece önemli olduğu günümüzde hem Dünya hem Türkiye ekonomisinde ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacının giderek artması ile kullanılan enerji kaynaklarının önemi ve enerji arz güvenliğine olan etkisini incelemektir. Enerji kaynakları bakımından özellikle dışa bağımlılığı olan ülkelerde uygulanan enerji politikaları, enerji arz güvenliği kavramı çerçevesinde önem kazanmaktadır. Enerjide dışa olan bağımlılığı azaltmak ve sürdürülebilir olmak adına, ülkeler; artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmekte ve izledikleri politikalar ile yenilenebilir enerji kaynaklarının giderek yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Ekonomik büyüme performansında stratejik bir öneme sahip olan enerji kaynaklarının arz güvenliği kapsamında: elde edilebilir olması, ekonomik ve kullanılabilir olması, sürdürülebilir olması ve de bu kaynağın güvenli bir şekilde ulaşılabilirliğinin sağlanması enerji arz güvenliğinin temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Dört bölümden oluşan bu çalışmada; birinci bölüm, giriş bölümü olup çalışmada ele alınan ana konulara ilişkin özet bilgiler, ikinci bölümde enerji arz güvenliğinin tanım ve kapsamı, bileşenleri, arz güvenliğini etkileyen faktörlerin tüm boyutları, üçüncü bölümde yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi, üretim ve tüketim miktarları ile potansiyelleri, dördüncü bölümde ise, enerji arz güvenliği kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarının Dünya ve Türkiye özelinde alternatif kaynak olup olmadığı, ayrıca sürdürülebilirlik açısından uygulanan enerji politikaları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of economic growth and development is extremely important that today both the importance of the world as the energy source used increasingly with the increasing demand for energy needed in Turkey's economy and security of energy supply. In terms of energy resources, energy policies implemented in countries with foreign dependency gain importance within the framework of the concept of energy supply security. In order to reduce dependence on foreign energy and to be sustainable, countries; They turn to renewable energy sources in order to meet their increasing energy needs, and the policies they follow cause the renewable energy resources to become widespread. Within the scope of supply security, energy resources, which have a strategic importance in economic growth performance are available, economical and usable, sustainable, and ensuring the safe accessibility of this resource constitute the basic building blocks of energy supply security. In this study, which consists of four parts; the first part is the introduction and summary information about the main topics covered in the study, the second part is the definition and scope of energy supply security, its components, all dimensions of the factors affecting supply security, the third part is the importance of renewable energy resources, production and consumption amounts and potentials, and in the fourth part, renewable energy sources within the scope of alternative sources of energy supply security, whether in the private world and in Turkey, has also introduced energy policies implemented in terms of sustainability.