Divanu Lugati't-Türk üzerine Türkiye'de ve yurt dışında yapılmış çalışmalar
Divanu Lugati't Turk of studies carried in Turkey and out on foreign countries
  1. Tez No: 647264
  2. Yazar: UMSUNAİ OMURBEKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLZHOBAİ KARATAEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kaşgarlı Mahmud, Divanu Lugati't-Türk, Türkiye, Türkoloji, Tarih, Mahmud of Kashgar, Divanu Lugati't-Türk, Soviet era (period), Turcology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
XI. yüzyılın büyük dilbilgini Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı ilk Türkçe sözlük Divanu Lugati't-Türk ancak 1912'de Ali Emiri tarafından İstanbul'un Sahaflar çarşısında bulunabilmiştir. İlk 1915-1917 yıllar arasında sözlüğün Kilisli Rıfat tarafından yapılmış neşri bütün dilcilerin ve tarihçilerin dikkatlerini çekmiştir. Araştırmamızda Türkiye'de ve yurt dışında yapılan çalışmalar incelenecektir. Kaşgarlı Mahmud'un Divanu Lugati't-Türk sözlüğü gerek Türkiye'de gerek yurt dışında merakta araştırılan konulardan biri olmuştur. Yapılan bütün çalışmaları bir araya getirmek mümkün olmadığından belirli kategoriler kapsamında elimize ulaşan kaynakları tanıtmaya çalıştık. Çalışmamızın birinci bölümünde Türkiye'de yapılan çalışmalar, ikinci bölümde Sovyetler Birliği'nde yapılan incelemeler ve üçüncü bölümde de diğer ülkelerde yapılmış bazı çalışmalar tanıtılacaktır. Çalışmaya girmeden önce giriş bölümünde Kaşgarlı Mahmud'un biyografisi hakkında küçük inceleme yer almıştır. Bunun haricinde Kaşgarlı Mahmud ve Divanu Lugati't-Türk üzerinde çalışma yapan bilim adamlarının biyografileri de tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
The first Turkish dictionary had written by Kaşgarlı Mahmud, the great grammar of the XI century, Divanu Lugati't-Türk could be found in the Sahaflar market of Istanbul by Ali Emir in 1912.The publication of the dictionary made by Rıfat of Kilis between the years 1915-1917 attracted the attention by of all linguists and historians. In our study, we tried to limit the studies on the faces that were made on various subjects during the Soviet period within the scope of certain criteria. In this research, which covers three chapters, the researches related to the first biography of Kaşgarlı Mahmud were examined. Information was given about the sources they used and based. In the second part, the translations of Divanu Lugati't-Türk have been introduced. In the third part, some collective and singular works about Kaşgarlı Mahmud have been introduced. In the third section, except single studies, in Azerbaijan and in Turkey were published two studies, on the subject have taken Mahmud of Kashgar were examined by Russian scientists with the magazine. In this way, all the researchers published in the journal are summarized one by one and introduced.