Taşımalı ilkokul uygulaması ve karşılaşılan sorunlar: Antalya ili Korkuteli kırsalı örneği
Bussed primary school practice and encountered problems: The sample of Korkuteli county in Antalya province
- Tez No: 647263
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YUNUS ERYAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Taşımalı Eğitim, Taşımalı Öğrenci, Taşıma Merkezi, Eğitim Sorunları, Bussed Education, Bussed Student, Bussing Center, Educational Issues
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma; Antalya ili Korkuteli kırsalında taşımalı sistemle yapılan ilkokul uygulamasında yaşanan sorunlara yönelik veli, öğrenci ve öğretmenlerin görüşlerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda araştırma iç içe geçmiş tekli durum çalışması modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu, gözlem ve doküman analizi ile toplanmıştır.Yarı yapılandırılmış görüşme formları 2019-2020 eğitim öğretim yılında Korkuteli kırsalında taşıma merkezi olarak eğitim veren Barbaros İlkokulu'nda görev yapan on öğretmene, dördüncü sınıfa giden on iki öğrenciye ve on iki öğrenci velisine uygulanmıştır. Elde edilen veriler tematik içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda Korkuteli kırsalında taşımalı olarak yapılan eğitimde yaşanan sorunlar; okul dışında yaşanan sorunlar ve okul içinde yaşanan sorunlar olmak üzere iki tema altında ele alınmıştır. Ayrıca yaşanan sorunların çözümüne yönelik görüşlerde araştırmada üçüncü tema olarak ortaya çıkmıştır. Okul dışında yaşanan sorunlar önem sırasına göre; servis araçları ve servis şoförleri, iletişim, öğrencilerde görülen fiziksel rahatsızlıklar, iklim koşulları ve mesafe ile ilgili sorunlardır. Okul içerisinde yaşanan sorunlar ise okul olanaklı sorunlar, sınıf içerisinde ve sınıf dışında yaşanan sorunlar olarak üç alt temaya ayrılmıştır. Okul olanaklı sorunlar sırasıyla; fiziksel olanakların yetersizliği, yemekler, hijyen ve temizlikle ilgili yaşanan sorunlardır. Taşımalı eğitimde sınıf içerisinde yaşanan sorunlar; öğrenci başarısında azalma, öğrencilerde görülen dikkat eksikliği, motivasyon düşmesi ile devamsızlık ve geç kalma şeklinde gösterilmektedir. Taşımalı eğitimde sınıf dışında yaşanan sorunların başında ise ilkokul öğrencilerinin ders bitim saatlerinden ortaokul öğrencilerinin ders bitim saatlerine kadar bekledikleri 1 saat 20 dakika zaman gelmektedir. Taşımalı öğrencilerin ders dışı etkinliklere katılamaması ve öğretmenlere taşımalı eğitimin getirdiği iş yükü ve sorumluluk araştırmada sınıf dışında yaşanan sorunlar olarak ortaya çıkmıştır. Yaşanan sorunların çözümüne yönelik olarak katılımcılar; köydeki okulun açılması, daha yakın mesafedeki okullara gidilmesi veya yakın mesafedeki okulların birleştirilmesi ile mevcut okulun imkanlarının geliştirilmesini önermişlerdir.
Özet (Çeviri)
This research study is conducted in order to examine the views of parents, students, and teachers regarding the problems experienced in the bussed primary school practice in Korkuteli county of Antalya province. For the purpose, the research was carried out in a nested single case study model. In the study, data was collected using a semi-structured interview form, observation and document analysis. Semi-structured interview forms were applied to ten teachers, who are employed at Barbaros Primary School, a bussing center in Korkuteli county, alongside twelve students who attend to the 4th grade and their parents during the 2019-2020 academic year. The obtained data are subjected to thematic content analysis. As a result of the research study, the problems encountered in the education practice in Korkuteli county are handled separately under two distinct themes such as; the problems encountered outside the school and the problems encountered inside the school. Moreover, the third theme has emerged as the views on the solution of the encountered problems in the research study. The problems encountered outside the school are, in order of importance; shuttle vehicles and drivers, communication, distance, physical ailments of students, climatic conditions, and problems regarding distance. Problems encountered inside the school are divided into three sub-themes: the school-related problems, problems experienced inside, and outside the classroom. School-related problems are as follows; inadequate physical facilities, problems pertinent to meals, hygiene, and cleanliness. Problems experienced inside the classroom within bussed education consist of the decrease in student achievement, students' lack of attention and motivation, and absenteeism, and late attendance. One of the leading problems experienced outside the classroom within bussed education involves 1 hour and 20 minutes during which the primary school students have to wait until the end of the class of the secondary school students. The inability of the bussed students to participate in extracurricular activities as well as the workload and responsibility of teachers caused by bussed education emerge as problems experienced outside the classroom. Regarding the solution of the experienced problems, the participants proposed the improvement of the existing school facilities by opening the school in their village, attending schools in closer vicinity, or merging with schools at closer distances.