Türkiye'de mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitim sorunu (Şanlıurfa Siverek örneği)
Education problem of children's of seasonal agricultural workers in Turkey (Sanliurfa Siverek example)
- Tez No: 647289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Mevsimlik tarım işçisi, çocuk, eğitim sorunu, mevsimlik tarım, çocuk işçiliği, Seasonal agricultural worker, child, education problem, seasonal agriculture, child worker
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı Şanlıurfa ilinde Siverek İlçesinde Altaylı ve Kapıkaya mahallelerinde yaşayan ve mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan ailelerin çocuklarının eğitim sorunlarının belirlenmesidir. Ebeveynlerin görüşleri doğrultusunda çocukların eğitim sorunlarını belirlemek ve sorunların çözümüne ilişkin önerilerde bulunmak araştırmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemiyle yapılan çalışmaya Şanlıurfa'da yaşayan 40 mevsimlik işçi katılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak ve araştırmaya katılmayı kabul eden katılımcılarla yüz yüze görüşülerek elde edilmiştir. Mevsimlik işçi olarak çalışan ailelerle yapılan görüşme neticesinde elde edilen veriler temalara ayrılarak analiz edilmiştir. Araştırmada katılımcılar Zaza'ca konuştukları için görüşme Zaza'ca yapılmış ve daha sonrasında Türkçe'ye çevrilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda mevsimlik işçi olarak çalışan ebeveynlerin verdikleri cevaplar doğrultusunda çocuklarının eğitim alanında bir takım sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir. Bu sorunlar genel olarak ailelerin eğitime ilişkin görüşleri, barınma şartlarından kaynaklı sorunlar, eğitim durumunu destekleme ile ilgili sorunlar, çalışma şartlarından kaynaklı sorunlar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ebeveynler çocukların eğitimlerine yönelik görüş ve taleplerde bulundukları tespit edilmiştir. Buna göre aileler çocuklarına burs verilmesini ve çalıştıkları yerlerde gece okullarının açılmasını talep etmişlerdir. Elde edilen bulgular neticesinde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the education problems of the children of families living in Altaylı and Kapıkaya neighborhoods in Siverek District in Şanlıurfa province and working as seasonal agricultural workers. In accordance with the views of parents, identifying children's educational problems and making suggestions on solving problems is the starting point of the research. For this purpose, 40 seasonal workers living in Şanlıurfa participated in the study, which was carried out by qualitative research method. The data obtained in the study was obtained using a semi-structured interview form and by meeting participants who agreed to participate in the research face-to-face. As a result of the meeting with families working as seasonal workers, the data obtained were analyzed by being divided into themes. Zaza was interviewed because the participants spoke Zaza and later translated into Turkish. As a result of the research, it was determined that the parents working as seasonal workers had some problems in the education area of their children in accordance with their answers. In general, these problems were found to be problems caused by the views of families regarding education, problems caused by housing conditions, problems related to supporting the state of education, problems caused by working conditions. In addition, parents have been found to have made opinions and demands for children's education. Accordingly, parents have requested that their children be given scholarships and that night schools open where they work. As a result of the findings, recommendations were made.