Üretimde bakım planlama için bütünleşik bir model önerisi ve uygulama
A model proposal for integrated maintenance in production planning and an application
- Tez No: 647377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK YAPICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Önleyici bakım, Kalite süreç politikası, Kalite kontrol, Bütünleşik model, Maliyet minimizasyonu, Preventive maintenance, Process quality policy, Quality control, Integrated model, Cost minimization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bütünleşik sistemlerle ilgili üretim planlamasında yeni yöntemler önermek veya halihazırda kullanılmakta olan yöntemleri geliştirmek, endüstri mühendisleri tarafından büyük ilgi görmektedir. Çoğu durumda, geliştirilen modeller bakım ve kalite kontrol parametrelerinin optimizasyon süreçlerini ayrı ayrı ele almaktır. Bununla birlikte, üretim planlama parametrelerini ve optimizasyon yöntemlerini daha iyi anlamak için hem bakım hem de kalite kontrolü aynı anda düşünülebilir ve bu da sektörün temel ihtiyaçlarını karşılayan bir modelle sonuçlanabilir. Bütünleşik bir optimizasyon modeli benimsenen ve geliştirmeye çalışılan bu tezde, bir üretim planlama problemini çözmek için sayısal bir örnek incelenmiştir. Tez kapsamında, biri minimum düzeltici bakım diğeri ise kusurlu önleyici bakım olmak üzere, iki tür bakım politikası (önleyici bakım ve onarıcı bakım), modeli geliştirmek için kullanılmıştır. Önerilen model, birim zaman başına toplam entegrasyon maliyetini azaltmak için numune büyüklüğü (n), örnekleme zaman aralığı (h), kontrol faktörü katsayısı (k) ve önleyici bakım zaman aralıkları (t_PM) olmak üzere dört farklı karar değişkeni kullanarak bir yöntem sunmaktadır. Önerilen modelin farklı model parametrelerinden ne kadar etkilendiğini incelemek için yapılan duyarlılık analizlerinin sonuçları da tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Proposing new methods in production planning related to integrated systems or developing the currently used ones has been attracted great interest for industrial engineers. In most cases, models represent optimizing methods for maintenance or quality control parameters. However, in order to better understand production planning parameters and optimization methods, both maintenance and quality control could be considered simultaneously which results in a model that meets the essential needs of the industry. In this work, developing a joint optimization model and trying to improve it, a case study is performed to solve a production planning problem. Two types of maintenance strategies, one of which is the minimal corrective maintenance and the other is the imperfect preventive maintenance, has been taken into consideration to develop the model. The joint model proposes an improved method using four decision variables, i.e. sample size (n), sampling frequency (h), control limit coefficient (k) and preventive maintenance interval (t_PM) to minimize the total cost of the integration per unit time. Finally, using a numerical example, the effect of the cost parameters on the joint process and the sensitivity of the model to various problem parameters have been studied.