Molecular characterızatıon and ınvestıgatıon of antımıcrobıal and antıoxıdant actıvıty of genus Tephromela m. choısy lıchens ısolated from Eskısehır
Eskişehir Tephromela m. choisy cinsi liken türlerinin antioksidan, antimikrobiyal etkisinin i̇ncelenmesi ve moleküler i̇dentifikasyonu
  1. Tez No: 647455
  2. Yazar: AWAD ALZEBAIR AHMED ALZEBAIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YILMAZ CANKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal, Antioksidan, ITS, Liken, Tephromela, Antimicrobial, Antioxidant, ITS, Lichens, Tephromela
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Tephromela atra (Huds.) Hafellner likeninin aseton, diklorometan, pertol eter ve metanol çözücüler ile elde edilen ekstrelerinin çeşitli mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon ve mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Ayrıca, a-alekronik asit, atranorin ve α-kollatolik asit biyoaktif maddeler olarak belirlenmiş ve TLC plaka tekniği kullanılarak izole edilmiştir. Bu maddelerin MIC değerleri 96 kuyucuklu mikrotitrasyon petrilerinde mikrodilüsyon yöntemi ile belirlenmiştir. Ek olarak, metanol ekstrenin antioksidan etkinliği DPPH serbest radikal yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Tephromela atra ekstraktlarının hem gram pozitif hem de gram negatif bakterilere karşı antimikrobiyal aktivie gösterdiği anlaşılmıştır. Ayrıca, tüm ekstrelerin, Candida krusei hariç, diğer Candida türlerine aktivite gösterdiği belirlenmiştir. α-alekronik asit ve α-kollatolik asit güçlü antioksidan DPPH radikal süpürücü aktivite göstermiştir. Tüm konsantrasyonlar için % 50'den fazla inhibisyon göstermiştir. Bu çalışmada ayrıca Tephromela atra ve Tephromela grumosa (Pers.) Hafelner & Cl. Roux türünün ITS genlerinin sekanslanması ile moleküler karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sekanslar gen bankasındaki diğer Tephromela türlerinin ITS sekansları ile karşılaştırılarak filogenetik ilişkisi ortaya konulmuştur. Çalışmada elde edilen bu sonuçlardan Tephromela atra ekstraktlarının ve elde edilen doğal saf maddelerin farmasötik endüstrileri alanında etkili bir şekilde antimikrobiyal ve antioksidan kaynağı olarak kullanılabileceği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, antimicrobial activities of Tephromela atra (Huds.) Hafellner lichen extracts obtained with acetone, dichloromethane, petrol ether and methanol solvents against various microorganisms were investigated using disc diffusion and microdilution method. In addition, α- alectoronic acid, atranorin, and α-collatolic acid were identified as bioactive substances and isolated using TLC plate technique. MIC values of these substances were determined by using broth microdilution method with 96-well microtiter plates. Also, the antioxidant activity of the methanol extracts was analyzed using the DPPH free radical method. The results showed that Tephromela atra extracts have antimicrobial activity against both gram-positive and gram-negative bacteria. In addition, all extracts were found to show remarkable activity against all Candida species except Candida krusei. MIC values of α-alectoronic acid and α-collatolic acid had a significant effect in different concentrations on tested microorganisms. The antioxidants results show a high level of absorptions, scavenging effect, and antioxidants activity for all extracts, they exhibited strong antioxidant DPPH radical scavenging activity and the results show more than 50% inhibition for all concentrations. In this study, molecular characterization of ITS genes of Tephromela atra and Tephromela grumosa (Pers.) Hafelner & Cl. Roux was performed. The sequences obtained were compared with the ITS sequences of the other Tephromela species recorded in GenBank and phylogenetic relationship was evaluated. The results give a perspective that Tephromela atra extracts and the natural pure substances obtained can be effectively used as a source of antimicrobial and antioxidant agents in the field of pharmaceutical industries.