Spor organizasyonlarında algılanan önem ve organizasyonlardaki tüketim nedenlerinin belirlenmesi
Determination of perceived importance and reasons of consumption in sports organizations
  1. Tez No: 647481
  2. Yazar: ABDUSSAMET ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ALGÜN DOĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan önem, spor organizasyonu, tüketim, Perceived importance, sport organizations, consumption
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmada spor organizasyonlarına katılım gösteren bireylerin organizasyonlara karşı algılanan önem düzeyleri ile organizasyonlardaki tüketim nedenleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışma, algılanan önem düzeyi ve tüketim nedenler-ini ortaya koymak ve bunlar arasındaki ilişkileri çeşitli değişkenler açısından inceleyerek birbirlerini etkileme düzeylerini ve aralarında anlamlı bir farklılık olup olmadığını saptamak amacı ile yapılmıştır. Araştırmada, branşında 2020 yılı içerisinde düzenlenen spor organizasyonlarına katılan 394 katılımcıya çalışmanın amacına uygun olarak Algılanan Önem Ölçeği ve Spor Organizasyonları Tüketim Ölçeği uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS-21 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde istatistiki yöntem olarak frekans, yüzde dağılımı, T-testi, Anova testi, post-hoc Tukey testi ve korelasyon (Pearson) testi uygulanmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulgular sonucunda; spor organizasyonlarına katılım gösteren bireylerin organizasyonlarda bağımsız hareket etme eğilimleri, bekle-dikleri hizmet kalitesi ve organizasyonlardan çıkış potansiyelleri ile algılanan önem düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan ve spor organizasyonlarına katılım gösteren kadınların organizasyonlara daha çok katılma eğiliminde oldukları, yaş arttıkça beklenen hizmet kalitesinin arttığı, ferdi spor branşı yapanların daha fazla iletişime açık olduğu, yönetici ve idarecilerin organizasyonlarda daha çok gönüllü işler yaptığı ve bekledikleri hizmet kalitesinin daha yüksek olduğu, idareci ve yöneticilerin hoşnut olmamaları halinde organizasyondan çıkış eğiliminde oldukları, öğrenim düzeyi yükseldikçe konum ve seyahat stilinin daha önemli görüldüğü ve organizasyon dışındaki etkinliklere daha fazla katılım eğilimi gösterdikleri, öğrenim düzeyi yükseldikçe beklenilen hizmet kalitesinin artış gösterdiği ve hoşnut olunmaması halinde çıkış eğiliminde olunduğu, milli takımda görev almayan sporcuların seyahat stilini önemsediği ve daha çok çıkış eğiliminde oldukları yönünde anlamlı olarak farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Determination Of Perceived Importance And Reasons of Consumption in Sports Organizations In this research, perceived importance levels of individuals to organizations and relationship with causes of consumption in organizations have been examined. This study was carried out to reveal the perceived importance level and causes of consumption, and to examine the relationships between them in terms of various variables, and to determine their level of effect and whether there is a significant difference between them. In the research, Perceived Importance Scale and Sports Organizations Consumption Scale were applied to 394 participants who participated to sports organizations which organized in 2020. The survey results were analyzed using SPSS-21 package program. Frequency, percentage distribution, t-test, anova, post-hoc tukey and correlation (pearson) test were used as statistical methods in the analysis of the data. As a result of the findings obtained in this research; it has been determined that there is a significant relationship between the individuals participating in sports organizations, their tendency to act independently in organizations, the quality of service they expect, and their potential exit from organizations and their perceived importance levels. Comparing to men's, women's who participating to the research and sports organizations tend to participate much more organizations. Expected quality of service increases as the age increases, the individuals who make individual sports branches are more open to communication, the managers and administrators do more volunteer work in the organizations and the quality of service they expect is higher. If the managers are not satisfied, they tend to exit the organization. While level of education increases, the location and travel style are seen to be more important, and the tendency to participate in activities outside the organization and expected quality of service increases, and in case of dissatisfaction, tendecy of exit increases. Athletes who is not in national team, cares about their travel style and tend to exit more than national team members.