TS ISO 45001 ISG yönetim sisteminin güncel mevzuat ile karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of TS ISO 45001 OHS management system with current legislation
  1. Tez No: 647480
  2. Yazar: EMİNE MERVE TOPUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: iş sağlığı ve güvenliği, TS ISO 45001, yönetim sistemleri, mevzuat, Occupational health and safety, TS ISO 45001, management systems, legislation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İş kazaları ve mesleki hastalıklar sebebiyle yaşanan olumsuz durumlar işletmeler ve ülke ekonomileri açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği kapsamında çalışanlar için çalışma şartlarını düzenlemektedir. Yani iş sağlığı ve güvenliği, çalışanların iş kazası sonucunda yaralanma ve hastalıklarını inceleyen ve bunları önlemek için gerekli strateji ve düzenlemeleri hayata geçiren bir alanıdır. Bu araştırma ile iş sağlığı ve güvenliği standardı olan TS ISO 450001'in firmalar, iş güvenliği uzmanları, iş hekimleri ve işverenler tarafından anlaşılması, getirdiği yenilikler, farklılıklar ve yeni tanımlamalar hakkında bilgilerin ortaya konması amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel bir araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Bu yöntem ile literatürde konu ile ilgili önceden yapılmış çalışmalar incelenmiştir. Bu doğrultuda araştırmada; iş sağlığı ve güvenliği kavramı ve gelişimi, amaçları, önemi gibi temel kavramlara yer verilirken diğer yandan iş sağlığı ve güvenliğindeki sistem anlayışı, ihtiyaç duyulan gereksinimler, OHSAS-TS 18001 standardı ile arasındaki farklar ve TS ISO 45001 standardının ana ilkeleri ve esasları, mevzuat ile uyumu gibi konularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Adverse situations due to occupational accidents and occupational diseases are very important for businesses and country economies. Therefore, it regulates working conditions for employees within the scope of occupational health and safety. In other words, occupational health and safety is an area that examines the injuries and diseases of employees as a result of work accident sand realizes the strategies and regulations necessary to prevent them. With this research, it is aimed to understand TS ISO 450001, which is the occupational health and safety standard, by companies, occupational safety experts, occupational physicians and employers, to reveal information about the innovations, differences and new definitions it brings. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the research. With this method, previous studies on the subject in the literature were examined. In this direction, in the research; The concept of occupational health and safety and its development, objectives and importance, while the understanding of the system in occupational health and safety, there quirements needed, the differences between the OHSAS-TS 18001 standard and the main principles and principles of the TS ISO 45001 standard, its compliance with the legislation Such topics are included.