Okul öncesı̇ dönemdekı̇ çocuklara yönelı̇k analog etkı̇leşı̇mlı̇ oyun tasarımı ı̇çı̇n Jean Pı̇aget'nı̇n gelı̇şı̇m teorı̇sı̇ odağında bı̇r kılavuz önerı̇sı̇
A guide approach to analogue game design for preschoolers: Focusing Jean Piaget's developmental theory for analogue interactive game design
- Tez No: 647564
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT BURCU TASA YURTSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Jean Piaget, Okul Öncesi Çocuk, Oyun Tasarımı, Analog Etkileşim, Etkileşim Tasarımı, Embodied Interaction, Tangible User Interfaces, Jean Piaget, Preschoolers, Analogue Game Design Guide
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: İnteraktif Medya Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Oyun okul öncesi çocukların hayatında bir öğrenme ve eğlenme aracı olarak önemli bir yere sahiptir. Gerek analog gerekse dijital odaklı oyun tasarımı sürecinde tasarlanacak ürünün özellikleri belirlenirken temel tasarım prensiplerinin yanı sıra hedef kitlenin ihtiyaçlarının doğru analiz edilmesi ile verimli sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu nedenle okul öncesi dönem olarak adlandırılan 4 – 6 yaş grubundaki çocuklara yönelik analog oyun tasarımları üzerinde çalışacak tasarımcılar temel tasarım kriterlerinin yanı sıra çocukların fiziksel ve bilişsel gelişimine dair öne çıkan özelliklere odaklanan tasarım kılavuzlarına ihtiyaç duyabilmektedir. Bu alanda ihtiyaç duyulan kılavuzun geliştirilmesi noktasında az sayıda çalışma olsa da önemli bir açık bulunmaktadır. Bu çalışma ile ilgili boşluğu doldurmak amacı ile Jean Piaget'nin bilişsel gelişim ve oyun teorileri ile oyun evrelerine dair çalışmaları, bedenle bütünleşik (embodied) ve dokunulabilir (tangible) etkileşim ve fiziksel etkileşim kavramları göz önünde bulundurularak okul öncesi dönemdeki çocuklara yönelik analog etkileşimli oyunlar tasarlayan tasarımcılara yol gösterecek bir tasarım kılavuzu önerisi ortaya konmuştur. Elde edilen tasarım kılavuzundan yola çıkılarak bir masa üstü oyun (board game) tasarımı hazırlanmış ve hazırlanan bu masa üstü oyunun kullanıcı testleri yaşları 4 ile 6 arasında değişen 4 çocuğun katılımı ile yapılmıştır. Oyun tasarım süreci ve kullanıcı testleri ile kılavuzun uygulanabilirliği ve oyun deneyimine etkisi sınanmış ve kılavuz önerisi ile alana katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
As a learning and entertainment tool, game has great importance in preschoolers' life. Whether it is analog or digital oriented, during the game design process it is very important to correctly determine the features of the game. Besides basic design principles, analyzing the needs of the target audience correctly contributes to efficient results. Therefore, designers who works on analog game designs for preschoolers may need guides that focus on the prominent features of children's physical and cognitive development. Although there are few studies on the needed guidelines in this area, there is an important deficit. In this study, its aimed to offer a design guide proposal to guide designers who design analog interactive games for preschoolers. In this context, while studying the guide, Jean Piaget's studies on cognitive development, game theories and phases, and concepts of embodied and tangible interaction and physical interaction has been considered. Based on this guide, a board game has been designed and tested with a group of preschoolers. With the game design process and tests, the applicability of the guide and its effect on the game experience have been tested and it is aimed to contribute to the field with the guidance proposal.