Türkiye'de asgari ücret uygulamalarının ekonomik yapı üzerine etkileri
Implementation of minimum wage effects of economic structure in Turkey
- Tez No: 647637
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Asgari Ücret, Enflasyon Oranı, İşsizlik Oranı, Minimum Wage, Inflation Rate, Unemployment Rate
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Asgari ücret, işçilerin aileleriyle birlikte insanca yaşamalarını sağlayan en düşük ücret düzeyi olarak tanımlanmaktadır. Devlet asgari ücret düzenlemesi ile gelir dağılımında adaleti sağlamayı, yoksulluğu azaltmayı ve emek istismarını önlemeyi amaçlamaktadır. Bu bakımdan asgari ücret, ülkelerin ekonomi politikalarını birbiriyle uyumlu hale getiren bir uygulama olarak dikkat çekmektedir. Dünyanın hemen hemen her yerinde kullanılan asgari ücret ülkelerin sosyal, ekonomik ve hukuki koşullarına göre şekillenmektedir. Bu durum uygulanacak asgari ücret politikalarını özgün hale getirmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde asgari ücret, ekonomik şartlar göz önünde bulundurularak sadece işçinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dizayn edilmektedir. Asgari ücret iktisadi parametreleri etkilemesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada asgari ücretin işsizlik ve enflasyon oranları üzerine etkileri incelenmektedir. Bu bağlamda Türkiye'nin 1982-2019 dönemi verilerine zaman serisi analizi uygulanmıştır. Granger nedensellik testi sonuçlarına göre %1 anlamlılık düzeyinde enflasyondan asgari ücrete doğru bir nedensellik tespit edilmiştir. Ancak işsizlik ile asgari ücret arasında bir nedensellik saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
The minimum wage is defined as the lowest wage level that enables employees to live decently with their families. The state aims to ensure justice in income distribution, reduce poverty and prevent labor abuse with the minimum wage regulation. In this respect, the minimum wage draws attention as an application that harmonizes the economic policies of the countries with each other. The minimum wage almost everywhere in the world is shaped according to the social, economic and legal conditions of the countries. This situation makes the minimum wage policies to be applied specific. The minimum wage is designed to meet only the vital needs of the employees, taking into account economic conditions, especially in developing countries. The minimum wage is of great importance as it affects the economic parameters. This study examines the effects of the minimum wage on unemployment and inflation rates. In this context, the time-series analysis was performed to the data of Turkey's 1982-2019 period. According to the results of the Granger causality test, a causality from inflation to the minimum wage was determined at a significance level of 1%. However, a causality between unemployment and the minimum wage has not been detected.