Asmolen ve plak döşemeli sistemlerde konsol mesafesininyapı davranışına etkisi
Investigating the effects of centilever length of hardy andflat plate slab systems on the behavior of the building
  1. Tez No: 647907
  2. Yazar: BÜŞRA SEREN GÜLENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MUVAFIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asmolen döşeme, Kirişli plak döşeme, Konsol mesafesi, Cantilever length, Conventional slab, Hardy slab
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez çalışmasında, depremin yatay bileşenine maruz asmolen döşeme ve kirişli plak döşemelere sahip konsollu ve konsolsuz binaların dinamik davranışları incelenmiştir. Yapı sistemlerinin sayısal çözümlemelerinde STA4CAD programı kullanılmış ve Van İli İpekyolu İlçesi'nde uygulaması yapılmış bir bina, model olarak seçilmiştir. Asmolen döşeme ve kirişli plak döşemelerine sahip yapı 8 farklı sistem olarak Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY2007)'e uygun olarak tasarlanmış sistemlerin her biri için kesit tesirleri, yer değiştirmeler ve pe riyotlar hesaplanmıştır. Daha sonra kirişli plak döşemeye sahip 4 farklı çıkmalı sistem tez yazım süresi içerisinde yürürlüğe girmiş olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY2018)'e uygun olarak yeniden tasarlanmış ve analiz edilerek sonuçları değerlendirilmiştir. Bu sayede kirişli plak döşemeye sahip sistemler üzerinde iki yönetmeliğin karşılaştırılması sağlanmıştır. Gerçekleştirilen çalışma sonucunda DBYBHY2007'e göre ve TBDY2018'e göre tasarlanmış kirişli plak ve asmolen döşemeli sistemlerde, konsol mesafesi büyüdükçe yerdeğiştirme, periyot ve kesit tesirlerinde artışın meydana geldiği görülmüştür. Bu artış her iki döşeme türünde de gerçekleşmiştir. Buradan konsol mesafesinin artması ile yapı davranışının olumsuz etkilendiği sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the dynamic behavior of the building systems with and without cantilever, which have hardy and conventional slabs, exposed to the horizontal component of the earthquake is investigated. STA4CAD program is used in the numerical analysis of the building systems. A building, which applied in the İpekyolu District of Van Province, is selected as a model. Internal forces, nodal displacements and periods are obtained for each of the eight structures with conventional and hardy slab, which are designed in accordance with the Turkish Earthquake Code (TEC2007). Then four different structures with cantilever are redesigned according to Turkish Building Earthquake Code (TBEC2018) and the results of the analyses are evaluated. By this means, the comparison of the two regulations on systems with conventional slabs is provided. As a result, it is observed that the displacement, period, and internal forces increase as the cantilever distance increases in the structures with conventional and hardy slabs, which are designed according to TEC2007 and TBEC2018. This increase is seen in both slab types. It is concluded from these results that the behavior of the structures are negatively affected by increasing the cantilever distance.