Eldeş köyü (Ilgın/Konya) ve çevresinin etnobotanik özellikleri
Ethnobotanical features of Eldeş village (Ilgin/Konya) and environments
  1. Tez No: 647906
  2. Yazar: DENİZ ERSOY DEPRELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKKI DEMİRELMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Eldeş Köyü, Etnobotanik, Ilgın, Konya, Eldeş Village, Ethnobotany, Ilgın, Konya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışma 2019-2020 yılları arasında Konya İli Ilgın İlçesine bağlı Eldeş Köyü ve çevresinin etnobotanik özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Eldeş köyü Grid kareleme sistemine göre B3 karesinde yer almaktadır. Çalışma alanından toplanan bitkilerin yerel isimlerinin, kullanım alanlarının belirlenmesi için yörede yaşayan ve daha önceden yörede yaşamış 143 kişiyle görüşülmüştür. Araştırma alanındaki bitkilerden toplamda 46 familyaya ait 136 taksondan 76' sı gıda, 91' i tıbbi, 27' si hayvan yemi, 20' si eşya, 16' sı süs bitkisi, 20' si yakacak, 3' ü boya bitkisi, 9' u çay, 3' ü baharat ve 6' sı yağ olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Çalışma alanından toplanan taksona ait örneklerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: 10 takson Iran-Turan elementi, 8 takson Akdeniz elementi, 10 takson Avrupa-Sibirya elementi ve 103 takson da geniş yayılışlıdır. Çalışma alanından 10 endemik takson tespit edilmiştir. Ayrıca 46 takson da kültür bitkisidir.
Özet (Çeviri)
This study had been made by purpose of describing the features of the plant species which exist in the Eldeş Village Ilgın District- Konya City) and ıt's surroundings between 2019-2020. Eldeş Village is placed in the B3 square according to the Grid squaring system. The meetings were held with 143 experienced local people, to determine the local names and the purposes of usage of the plants which had been collected from working area. It is determined totally 136 taxa, which relating to 46 families. The purposes of using these taxa are, 76 taxa as foods, 91 taxa as medicals, 27 taxa as animal foods, 20 taxa as stuffs, 16 taxa as ornamental plants, 20 taxa as fuel, 3 taxa as color plants, 9 taxa as herbal tea, 3 taxa as spice and 6 taxa as oil. The distrubition of the plant species which collected from working area (by phytogeopgraphic regions) are like. 10 taxa Iran-Turan element, 8 taxa Mediterranean element, 10 taxa Europe-Sibirian element, 103 taxa wide spreading. It is determined 10 endemic taxa in the working area. Howewer, 46 taxa are cultivaled plants.