Ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi
Research of secondary school students' attitudes towards physical education
- Tez No: 648111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve Spor Dersi, Ortaöğretim, Tutum, Ölçek
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma, Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde bulunan dört devlet ortaokulunda öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi derslerine yönelik tutum düzeylerini belirlemek ve öğrencilerin bazı kişisel değişkenliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini ortaokullarda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile dört devlet ortaokulundan seçilen, 5. sınıftan 167 kişi, 6. sınıftan 519 kişi, 7. sınıftan 877 ve 8. sınıftan 51 kişi olmak üzere toplamda 1614 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmaya katılan ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarını incelemek için Güllü ve Güçlü (2009) tarafından geliştirilen ve 35 maddeden oluşan, "Ortaöğretim Öğrencileri İçin Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği'' kullanılmıştır. Öğrencilerin tutum ölçek puanları çeşitli değişkenlere göre (cinsiyet, sınıf, anne-baba meslek, anne-baba eğitim durumları, spor yapma durumu ve genel ders başarı algısı), betimsel istatistikler (frekans, aritmetik ortalama, standart sapma); t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey çoklu karşılaştırma testlerine göre değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin puan ortalamaları ile baba eğitim düzeyi, anne meslekleri ve genel ders başarı algısı değişkenleri arasında farklılıklar vardır. Okul dışı spor yapma alışkanlığı, öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarını artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is done on the purpose of determining the attitudes of students, who study at four different public schools in Suruç, Şanlıurfa, towards physical education and revealing that it differentiate or not according to students' personality variables. Thepopulation of theresearch is formed by the students who study at secondary schools. The sample of there search is formed by 167 persons from 5th grade, 519 persons from 6th grade ,877 from 7th gradeand 51 persons from 8th grade in total 1614 students chosen with simple random sampling method.'Physical Education Attitude Scale for Secondary School Students' consisting of 35 article sandre formed by 'Güllü' and 'Güçlü' (2009) is used to examine the attitudes of secondary school students who attend research towards physical education. Students' attitudes claescores are evaluated according to various variables (gender,class,parents' jobs and educatinal status, case of doing sports and general perception of school success), descriptive statistics (frequency, arithmeticaverage, standard deviation); t test, one-way analysis of variace (ANOVA), Tukey multiple comparisontests. There are differences between students 'who attendre search score averages of physical education and fathers' educational levels, mothers' jobs and general perception of school success. The habit of doing sports outside school in creases the attitudes of students towards physicale ducation.