Memlûkler Dönemi Akka şehri
City of Akka in Mamluks Period
  1. Tez No: 648312
  2. Yazar: ADNAN AKGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAVAŞ EĞİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Akka, Memlûkler, Haçlılar, Denizcilik Faaliyetleri, Denizcilik Politikaları, Acre, Mamluks, Crusaders, Maritime Activities, Maritime Policies
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Tarihi milattan önce III. bin yılına dayanan Akka şehri zaman içerisinde çok farklı dinleri bünyesinde barındırmıştır. Milattan sonra VII. yüzyıla gelindiği zaman Müslümanların ilk limanlarından biri olma özelliğine sahip olmuştur. Akka farklı kültür ve dinden insanları bünyesinde barındırmıştır. Haçlılar, Selçuklular, Fatımiler gibi değişik milletlerin himayesine geçmiştir. Bu vesileyle her dinden insan burada ticaret yapma olanağı elde etmiştir. 1187 yılında Selâhaddîn Eyyûbi Akka şehrinde hâkimiyet kurmuş fakat III. Haçlı Seferi sonucunda bu önemli liman kenti Hristiyanların eline geçmiştir. 1291 yılında Memlûk Sultanı Eşref Halil Akka kentini fethetmiş, bu sayede Akka yeniden Müslümanların eline geçmiştir. Memlûklerin Akka'yı almasını hazmedemeyen Batılı devletler Müslümanlara çeşitli ambargolar uygulamıştır. Batılı devletlerin bu politikası Memlûk Devleti'ni denizcilikte değişime ve gelişime mecbur kılmıştır. Bu sayede Memlûkler farklı denizcilik politikaları geliştirmiş ve Batılı Devletlerle mücadele etme noktasında önemli adımlar atmışlardır. Memlûkler, ortak menfaatlerin yanı sıra aynı etnik grup ve aynı inanışlardan dolayı Batı Anadolu denizci beylikleriyle de ittifaklar kurmuş ve onlarında denizcilik tecrübelerinden istifade etmişlerdir. Memlûk Sultanı Eşref Halil'in fethiyle Müslümanların eline geçen Akka, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine kadar İslam sancağı altında kalmıştır.
Özet (Çeviri)
The city of Acre, whose history dates back to the 3rd century BC, embraced many differents religions. By the 7th century BC, it had become one of the first ports of Muslims. Acre has been dominated by people from different cultures and religions. Entered under the protection of different nations such as Crusaders, Seljuks, Fatimids. In this way, people from all religions and nations have the opportunity to trade here. In 1187, Saladin established dominance in the city of Acre but as a result of the 3rd Crusade this important port city was taken over by the Christians. In 1291, the Mamluk Sultan's Ashraf Halil conquered the city of Acre and in this way Acre was re-occupied by the Muslims. Western States that could not digest the Mamluks to take Acre, imposed various embargoes on Muslims. The policy of the Western States forced the Mamluk State to change and develop in maritime. In this way, the Mamluks developed different maritime policies and took important steps in the fight against Western States. The Mamluks, as well as common interests, due to the same ethnic group and the same beliefs formed alliances with Western Anatolian maritime principals and they also have benefited from their experience. After the conquest of the Mamluk Sultan's Ashraf Halil Acre, remained under the banner of Islam until the last period of the Ottoman Empire.