Trafik kazalarında bedensel zararlar nedeniyle oluşan maddi tazminat davası
Action for material compensation stemming from physical damages in traffic accidents
- Tez No: 648407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN SERT SÜTÇÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Trafik kazaları, bedensel zarar, maddi tazminat davası, haksız fiil, zarar, zarar gören, zarar veren, Traffic accidents, personal injury, case of material compensation, tort, damage, victim of personal injury, person causing the damage
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Trafik kazaları çok uzun yıllardır süregelmektedir. Günümüzde trafik kazalarının artması ile birlikte trafik kazasında yaralanan kişilerin sayısı da artmıştır. Trafik kazaları nedeniyle kişiler bedensel zarara uğramış ve bu sebeple malul durumda kalmışlardır. Kişilerin malul durumda kalması sebebiyle maddi zararları meydana gelmiş ve zararların giderilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bu zararların giderimi için zarar gören kişiler trafik kazasında sorumluluğu bulunanlara karşı maddi tazminat davası açmaya başlamışlardır. Çalışmamızın genelinde trafik kazasından kaynaklı yaralanan kimselerin, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik kanunu ve ilgili yönetmelikler ışığında maddi tazminat haklarının neler olduğu ve bu hakları talep etmede nasıl bir usul izlemeleri gerektiği, hangi mahkemelerin yetkili ve görevli olduğu üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın birinci bölümünde trafik kazası kavramı, trafik kazasındaki taraflar, trafik kazasının unsurları, trafik kazası nedeniyle sorumluluk hükümlerinin mevzuatta nerelerde düzenlendiği açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde bedensel zarar kavramı, bedensel zararın tanımı, unsurları, türleri, bedensel zararın giderilmesi açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise trafik kazalarında bedensel zarar nedeniyle oluşan maddi tazminat davasında usul konusundan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Traffic accidents have been going on for many years. Nowadays, with the increase of traffic accidents, the number of people injured in traffic accidents has also increased. Because of traffic accidents, people suffer personal injury and are therefore disabled. Due to the fact that the people remain in disability, material damages stemming from this have come into question and the need to recover these damages has arisen. For this reason, in order to reimburse their damages, people who suffered initiated cases against those that are liable for traffic accidents. In our study, the rights in scope of material compensation, what type of procedures shall be followed when these rights are claimed before the court and the authorised and competent courts in these cases have been examined in the light of Turkish Code of Obligations No. 6098, Turkish Civil Code No. 4721, Highway Traffic Law No. 2918 and related legislation. In the first part of our study, the concept, parties, elements of traffic accident and where the provisions of liability for traffic accidents are regulated in the legislation are explained. In the second part, the concept, definition, elements, and types of personal injury, and the recovery of personal injury are evaluated. In the third part, the procedure of the case of material compensation for personal injury based on traffic accidents is analysed.