5 numaralı Adana Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (1770-1771)
5 number of the Adana Shariah Registry transcription and evaluation (1770-1771)
  1. Tez No: 648408
  2. Yazar: MEHMET ALİ EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Adana, Hukuk, Şer'iyye Sicilleri, Ottoman, Adana, Law, Shariyya Records
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Osmanlı Devleti'nin siyasi, iktisadi, hukuki, askeri ve sosyo-kültürel yapısı hakkında bilgi sahibi olmak için ilk başvuru yapılması gereken ana kaynakların başında şer'iyye sicilleri gelmektedir. Şer'iyye sicili kayıtlarına bakılarak bir bölgenin ya da bir şehrin sosyal tarihi hakkında değerlendirmeler yapılabilmektedir. Çalışmanın amacı Adana'nın 5 Numaralı Şer'iyye sicilinin transkripsiyonunu ve değerlendirmesini yapmak, Osmanlı hakimiyetine kadar olan tarihi gelişimi, hukuki yapısı, şer'iyye mahkemeleri ve sicillerdeki belge çeşitleri hakkında bilgiler vermektir. İncelenen şer'iyye sicilindeki kayıtlarının ait olduğu tarihi hicri 1184-1185 miladi 1770-1771 yıllarıdır. İçerik bakımından farklı konuları kapsamaktadır. Defterde, öncelikle sosyal hayatta müslim-gayrımüslim ilişkileri; özel mülkiyetin alım-satımı, kiralanması ve miras ile alakalı belgeler mevcuttur. Bunların yanında sicilin son bölümlerine doğru Osmanlı-Rus savaşlarından dolayı ordunun asker ve zahire ihtiyacını karşılmak için merkezden Adana sancağına gönderilen belgeler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to have information about the political, economic, legal, military and socio-cultural structure of the Ottoman Empire, Court Records are the most important ones of the main sources and are needed to be applied at first. It is possible to evaluate the social history of a region or a city by searching the Court records. The aim of the study is to evaluate the historical development of Adana from the first age to the Ottoman Domination, and then to give information about ecclesiastical courts within the legal system of the Ottoman Empire. In the researched Adana Court records numbered 5, it generally covers many topics relating to content. In the chartulary, the datas are related to, first of all the relationship between muslims and non-muslims, buying and selling or renting private ownership, and heritage. In addition to these, towards the end of the chartulary, there are documents that are sent from centre to the sanjak of Adana to meet army's soldier and purveyance need because of the Ottoman-Russian War.