Temporary use in urban context as a tool to enhance public spaces
Kamusal mekânı desteklemek için bir araç olarak kentsel bağlamda geçici kullanım
- Tez No: 648545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ELA ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Geçici Kullanım, Geçicilik, Public Space, Temporary Use, Temporality
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kamusal mekân, birçok kişi tarafından gerçekleştirilen çeşitli faaliyetler için hem fiziksel hem de sosyal bir ortam sağlar. Bu özelliğiyle kamusal mekân, sosyal etkileşimi başlatan kamusal yaşam yeridir. Ekonomik ve teknolojik gelişmeler, hayatın sosyal ve kültürel yönlerindeki değişimlerle birlikte kamusal yaşamın ritmini hızlandırmaktadır. Bu durum, bu çalışmayı zamansallık kavramıyla birlikte kamusal mekânın zenginleştirilmesi için olanakları araştırmaya yönlendirmiştir. Araştırma, mimarlar, kentsel tasarımcılar ve kentlerdeki aktörler tarafından geçici kullanımın kullanılmasını sağlamak için kamusal mekânı destekleyen geçici kullanım özelliklerini ayrıntılı olarak ele almaktadır. Kamusal mekânı destekleyen geçici kullanımların değerlendirilebileceği kavramları anlamak için kamusal mekân ve geçici kullanım literatür araştırmasından parametreler çıkartılmıştır. Ana parametreler; kapsayıcılık, sosyallik, canlılık, esneklik, çokluk, keşif ve katılım olarak belirlenmiştir. Geçici kullanımın kamusal alana katkılarını incelemek için farklı örnekler, bu parametrelerle incelenmiştir. Geçici kullanımın kamusal alan için sunduğu değişiklikler göz önünde bulundurulduğunda, örnekler temelde ikiye ayrılır: fiziksel özelliklerle desteklenen geçici kullanımlar (geçici strüktürler, kentsel mekânın geçici tasarımı veya geçici aktiviteleri başlatan kalıcı tasarımı) ve aktivitelerle desteklenen geçici kullanımlar (etkinlik organizasyonları). Bulgulara bağlı olarak, çalışma, kentsel bağlamda geçici kullanımın, mekânın içinde ve çevresinde, günün, haftanın ve yılın farklı zamanlarında çeşitli etkinlikler gerçekleştiren kullanıcı sayısını artırarak kamusal mekânları zenginleştirmek için bir araç haline geldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Public space provides both a physical and social environment for a variety of activities that are performed by many people. It is the place for public life initiating social interaction. The economic and technological developments have been accelerating the rhythms of public life with the changes in social and cultural aspects of life. This condition has lead this study to search for possibilities for enhancement of public space with the concept of temporality. The research elaborates on temporary use characteristics for the employment of temporary use by architects, urban designers, and actors in cities for enhancing public space. Exploring its main characteristics, the study determines the conceptions through which temporary uses can be evaluated, thus parameters are extracted from the literature survey of public space and temporary use. The main parameters temporary use introduces are inclusivity, sociability, vitality, flexibility, multiplicity, discovery, and participation. Examples are examined with these parameters to explore the potentials of temporary use to public spaces. Considering the changes temporary use offer for public space, examples are mainly divided into two: temporary uses instigated by physical properties (temporary structures, temporary design of urban space, and permanent design of urban space initiating temporary activities) and temporary uses instigated by activities (event organizations). Depending on the findings, the study indicates that temporary use in urban context becomes a tool to enhance public spaces by increasing the number of people in and around the space who perform diverse activities at different times throughout the day, week or year.