FMEA-based methodology for delay analysis of construction projects
İnşaat projelerinde gecikme analizi için HTEA-tabanlı bir yöntem
- Tez No: 648905
- Danışmanlar: PROF. DR. İREM DİKMEN TOKER, PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnşaat Projeleri, Gecikme Analizi, Gecikme Riskleri, Hata Türü ve Etkileri Analizi, HTEA, Risk Faktörleri, Construction Projects, Delay Analysis, Delay Risks, Failure Mode and Effect Analysis, FMEA, Risk Factors
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Gecikme, inşaat projelerinde çok yaygın karşılaşılan bir durumdur. Projeler, ortaya çıkan risk faktörleri nedeniyle tahmini hedeflerinde nadiren gerçekleştirilebilir. Karar vericiler, çeşitli risk faktörlerinin gerçekleşmesini göz önünde bulundurarak inşaat süresini doğru bir şekilde tahmin etmek için bir gecikme analizi yöntemine ihtiyaç duyarlar. Önceki projeler hakkında tarihi verinin bulunmaması ve inşaat projelerinin kendine özgü özelliklerinin olması nedeniyle, proje yöneticilerinin deneyimi gecikme analizi için değerli bir bilgi kaynağıdır. Bu çalışmada amaç, hata türü ve etkileri analizini (HTEA) kullanarak, gecikme kaynaklarını tahmin etmek ve öznel yargı kullanımına dayalı bir gecikme analizi yöntemi geliştirmektir. Literatür taramasında belirlenen yirmi dokuz (29) gecikme risk faktörü, on (10) farklı seviyede sınıflandırılmıştır. Gecikme faktörlerinin risk öncelik sayısı, HTEA yöntemi ile hesaplanmış ve bu faktörler göreceli önem düzeyleri dikkate alınarak sıralanmıştır. Gecikme risk faktörlerine karşılık gelen süreleri tahmin etmek ve önerilen metodolojinin etkilerini çapraz kontrol etmek için üç alternatif senaryo önerilmiştir. Daha sonra, önerilen metot, Primavera P6 programı kullanılarak örnek vaka çalışmasında uygulanmıştır. Girdiler programa entegre edilerek projenin tahmini gecikme süresi hesaplanmıştır. Örnek vaka incelemesi sonuçlarına göre, süresel gecikmelere neden olan en kritik faktörler tartışılmıştır. Metodolojide yer alan üç farklı senaryonun, üç farklı sonucu bulunmakta olup; sonuçların birbirine yakın olduğu gözlemlenmiştir. Önerilen metodoloji öznel yargılara dayanarak geliştirilmiş olmasına rağmen, sonuçlar tezin amacına göre makul seviyede yeterli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Delay is prevalent in construction projects. Projects can hardly be completed on estimated targets due to emergent risk factors. Decision-makers need a delay analysis method to estimate construction duration accurately, considering the occurrence of several risk events. Due to the non-existence of historical databases about previous projects and the one-off nature of construction projects; the expertise of project managers is a valuable source of knowledge for delay analysis. In this study, the objective is to develop a delay analysis method that depends on the utilization of subjective judgment to estimate the main causes of delay and assess their impacts on project duration using failure mode and effects analysis (FMEA). Twenty – nine (29) different delay risk factors were determined through the literature survey, and they were classified into ten (10) distinctive levels. The risk priority number of schedule delay factors was quantified by the FMEA method and the ranking of the factors was demonstrated considering their importance on schedule delay. Three alternative methods were proposed to estimate corresponding durations of delay risk factors and to cross-check the effects of the proposed methodology. Then, the proposed methodology was applied to a demonstrative case study by using Primavera P6 Software. The estimated duration of schedule delay was calculated after the specified inputs were inserted into the software. In the light of the demonstrative case study results, the critical delay risk factors were discussed. There were three different results from three different alternative methods in methodology, and it was observed that results were approximate to each other. Although the proposed methodology was developed based on subjective judgment, the outputs were found to be conceivably satisfactory for the aim of the thesis.