Şiddet içerikli dijital oyun bağımlılığı ile öfke ifade ediş tarzı arasındaki ilişkide dürtüsellik ve aleksitiminin aracı rolü
The mediating role of impulsivity and alexithymia in relation to violence-based digital game addiction and anger expression
- Tez No: 648970
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR FEYZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dijital oyun, öfke, dürtüsellik, aleksitimi, Digital game, anger, impulsivity, alexithymia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmada, şiddet içerikli dijital oyun bağımlılığı ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkide dürtüsellik ve aleksitiminin aracı rolünü incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada veriler Demografik Bilgi Formu, Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları Ölçeği, Barrat Dürtüsellik Ölçeği-Kısa Formu ve Toronto Aleksitimi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler 2019-2020 eğitim öğretim yılında İstanbul'da lise öğrenimine devam eden 14-18 yaş aralığında 250 erkek öğrenciden toplanmıştır. Yapılan analizlerde, araştırmanın değişkenleri arasında ilişki bulunup bulunmadığı belirlemek amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı yöntemi; değişkenlerin şiddet içerikli dijital oyun bağımlısı olan grup ile oyun bağımlısı olmayan grup arasında farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla Bağımsız Gruplar t-Testi; şiddet içerikli dijital oyun bağımlılığı ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkide dürtüsellik ve aleksitiminin aracı değişken analizleri ise SPSS programının PROCESS makro eklentisi ile incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada, araştırmanın sürekli değişkenleri arasında korelasyon olduğu; şiddet içerikli dijital oyun bağımlısı olan grubun sürekli öfke düzeylerinin, öfke ifade tarzlarının, dürtüsellik düzeylerinin ve aleksitimi düzeylerinin oyun bağımlısı olmayan gruptan istatiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı; şiddet içerikli dijital oyun bağımlılığı ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkide dürtüsellik ve aleksitiminin bazı alt boyutlarının aracı rol oynadığı saptanmıştır. Sonuç: Çalışma sonucunda şiddet içerikli dijital oyun bağımlılığı, sürekli öfke ve öfke ifade tarzları, dürtüsellik ve aleksitiminin ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca dürtüsellik ve aleksitiminin şiddet içerikli dijital oyun bağımlılığı ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkide aracı rollerinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, it was aimed to investigate the mediating role of impulsivity and alexithymia in the relationship between violent digital game addiction and trait anger and anger expression styles. Materials and Methods: In this study, data were collected using Demographic Information Form, Digital Game Addiction Scale, Trait Anger and Anger Expression Scale, Barrat Impulsivity Scale-Short Form and Toronto Alexithymia Scale. The data were collected from 250 male students aged 14-18 who continued their high school education in Istanbul in the 2019-2020 academic year. Coefficient method was used to determine whether there is correlation between the continuous variables of the study; in order to determine whether the continuous variables differ between the violent digital game addict group and the non-game addict group was used Independent Sample t-Test; in order to determine mediating role of impulsivity and alexithymia in the relationship between violent digital game addiction and trait anger and anger expression styles was used the PROCESS macro plugin of SPSS program. Results: It is determined that there are correlations between the continous variables of study; is found that the anger levels, anger expression styles, impulsivity levels and alexithymia levels of the group who are addicted to violent digital games differ statistically significantly from the non-game addicts group; is determined that certain dimensions of impulsivity and alexithymia play a mediating role in the relationship between violent digital game addiction and trait anger and anger expression styles. Conclusion: As a result of the study, it was found that violent digital game addiction, trait anger and anger expression styles, impulsivity and alexithymia were related. In addition, it has been determined that impulsivity and alexithymia have mediating roles in the relationship between violent digital game addiction and trait anger and anger expression styles.