Enflasyonist ortamda optimum portföy oluşturma -İMKB Ulusal-30 Endeksi'nde yer alan hisse senetleri üzerinde bir uygulama ve bir yatırım fonu hisse senedi portföyü ile karşılaştırma-
Optimal portfolio selection considering the effect of inflation -An implementation on the stocks that are included in the ISE National-30 index and comparison with a mutual jund stock portfolio-
- Tez No: 64899
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL CANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon ve Portföy Seçimi, Optimum Portföy, Portföy Seçimi, Inflation and Portfolio Selection, Optimal Portfolio, Portfolio Selection
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Sermaye pazarlarının gelişmeye başlamasıyla birlikte portföy yönetiminin önemi artmaya başlamıştır. Yatırımcıların hizmetine sunulan finansal araç sayısının gün geçtikçe artması ile bu araçların en uygun bileşimini oluşturmada portföy yöneticiliği faaliyeti de önem kazanmıştır. Özellikle küçük ve portföy yöneticiliği konusunda yeterli bilgiden yoksun yatırımcıların portföy yöneticilerinin sundukları hizmetlerden yararlanmaları kaçınılmazdır. Türkiye'de de son yıllarda portföy yöneticiliği faaliyetleri önem" kazanmaya başlamıştır. Bunda yatırımcılara sunulan finansal araç sayısının artması etkili olmuştur. Fakat Türkiye'deki portföy yöneticilerinin, yapılan birkaç sınama- neticesinde görüldüğü üzere, portföy oluştururken literatürde yer alan önemli optimum portföy oluşturma modellerim kullanmadıklarım söylemek yanlış olmaz. Optimum portföy oluşturma konusunda, satın alma gücündeki düşüşü ifade eden enflasyon, enflasyon oranlarının da yükselmesiyle birlikte, yanlızca son 28 yılda yapılan çalışmalarda gözönünde bulundurulmuştur. Bu çalışmalarda enflasyonun portföy seçim kararlarım etkilediği ve portföy seçiminde mutlaka gözönünde bulundurulması gerektiği belirtilmiştir. Bu çalışmada optimum portföy oluşturma konusunda enflasyonun etkisi gözönünde bulundurulmadan ve bulundurularak, İMKB Ulusal-30 Endeksi'nde yer alan hisse senetleri üzerinde bir uygulama yapılmıştır. Yapılan uygulamada enflasyon faktörünün portföy seçim kararma etkisi incelenmiştir. Ayrıca enflasyonun etkisi dikkate alınarak yapılan uygulamanın sonucu, örnek olarak seçilen bir yatırım fonu hisse senedi portföyü ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada enflasyon faktörünün optimum portföy yapışım değiştirdiği ve optimum portföy oluşturmada dikkate alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The importance of portfolio management has increased with the development of the capital markets. As the number of the financial instruments that are in the serve of the investors has risen, the action of portfolio management to form the optimal composition of these instruments has become important, too. It is unavoidable especially for investors who are small and lack the required knowledge of portfolio management to benefit from the services of portfolio managers. The activities of portfolio management have gained high importance in the last few years in Türkiye. Increasing number of financial instruments that are served for the investors has influences on this. As it is seen in the results of experimentations carried out with a few portfolio managers in Türkiye, it is not wrong to say that they have not use the models in the literature while selecting optimal portfolio. In the subject of selecting optimal portfolio, inflation-a decrease in the level of purchasing power- is considered only in the studies of the last 28 years. In these studies it is stated that inflation influences the decisions of portfolio selection and is suggested that it certainly need to be considered when deciding on a portfolio. In this study, the stocks that are included in the Istanbul Stock Exchange (ISE) National-30 Index have been implemented with and without the effect of inflation in the subject of selecting optimal portfolio. The effect of inflation factor on the selection of portfolio has been searched in this research. Besides, the result of the study which has the stocks of the ISE National-30 Index and has been conducted considering the effect of inflation is compared to a sample mutual fund stock portfolio. It is concluded in this study that inflation factor changes the structure of optimal portfolio and it needs to be taken into consideration when selecting optimal portfolio.