Dansçı ve futbolcuların denge, propriosepsiyon ve esneklik parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of balance, proprioception and flexibility parameters of dancers and footballers
- Tez No: 649109
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZKESKİN, DOÇ. DR. TOMRİS DUYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Dansçı, Futbolcu, Denge, Propriosepsiyon, Esneklik, Dancer, Footballer, Balance, Proprioception, Flexibility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dans veya spor sakatlıklarının hem önlenmesinde hem de tedavisinde propriosepsiyon önemli bir kavramdır. İyi postüral kontrolün varlığı, performans göstergesi olarak düşünülebilmekte, postüral kontrolün yetersizliği ise yaralanmalar için risk faktörü sayılmaktadır. Performansın en önemli unsurlarından biri olan çevikliğin niteliği; hız, denge, güç ve koordinasyonun birlikteliğini gerektirir. Denge analizleri, sıklıkla yaralanma riskinin göstergesi olarak kullanılmaktadır ve birçok sporda alt ekstremite yaralanmalarını önlemek için propriyoseptif eğitim programları uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, dansçılar ve futbolcularda denge, propriosepsiyon, eklem hareket açıklığı, esneklik, hamstring/kuadriseps kuvvet oranları arasındaki farklılıkları karşılaştırmaktır. Bu prospektif klinik çalışma, 23-34 yaşları arasındaki 20 gönüllü profesyonel halk dansçısı ve 24-29 yaş aralığında 20 gönüllü profesyonel futbolcu ile gerçekleştirildi. Dansçı ve futbolcuların; denge ve propriyosepsiyonları, kalça, diz ve ayak bileği eklemlerinin hareket açıklıkları, esneklikleri, hipermobiliteleri ve hamstring/kuadriseps kuvvet oranları değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Dansçıların, futbolculara göre eklem hareket açıklıklarının ve hamstring esnekliklerinin daha yüksek olmasının, statik ve dinamik dengelerine olumlu yönde katkıda bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Proprioception is an important concept in both prevention and treatment of dance or sports injuries. The presence of good postural control can be considered as a performance indicator, and insufficient postural control is considered a risk factor for injuries. One of the most important elements of performance is the quality of agility; requiring the combination of speed, balance, strength and coordination. Balance analyses are often used as an indicator of injury risk and proprioceptive training programs are applied in many sports to prevent extremities injuries. The aim of this study is to compare the differences between balance, proprioception, joints' range of motion, flexibility, hamstring / quadriceps strength ratios in dancers and footballers. This prospective clinical study was conducted with 20 professional folk dancer volunteers between the ages of 23-34 and 20 professional footballer volunteers between the ages of 24-29. The dancers and footballers' balance and proprioception, hip, knee and ankle joints' range of motion, flexibility, hypermobility and hamstring/quadriceps strength ratios were evaluated. Statistical significance level was taken as p 0.05). It was concluded that compared to the footballers, the joints' higher range of motion and hamstring flexibility of the dancers contribute positively to their static and dynamic balances.