Kişilerin vücut algısı, yeme tutumu ve obsesyonlarının fitness ile ilişkisi
- Tez No: 649235
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM MESTÇİOĞLU GÖKMOĞOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Fitness, yeme tutumu, vücut algısı, obsesyon- kompulsiyon, beden dismorfik bozukluğu, bigoreksiya, Fitness, eating attitude, body perception, obsession- compulsion, body dismorphic disorder, bigorexia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada Fitness'ın bireylerin yeme tutumları, vücut algıları ve obsesyonları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini; Fitness'a başlama düşüncesi olan, 0-2 senedir ve 2 sene ve üzeri süredir Fitness ile uğraşan bireyler oluşturmaktadır. Çalışmaya İstanbul ve Antalya'da bulunan Athletic-o ve Akdeniz Akademi spor salonlarından, yaşları 18-45 yaş aralığında olan 55'i kadın 95'i erkek; toplam 150 gönüllü katılmıştır. Çalışmada veri toplamak amacıyla Demografik Bilgi Formu, Vücut Algısı Ölçeği, Yeme Tutumu Testi ve Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği ve Semptom Listesi kullanılmıştır. Bu ölçeklerin verileri bilgisayar ortamına sayısal ifadelerle girilmiş ve sosyal bilimlerde kullanılan istatistik paket programı (SPSS 25) sayesinde istatistiksel analizleri yapılmıştır. Araştırmanın bulguları, Fitness ile ilgilenme süresinin, kişilerin yeme tutumunu ve obsesyon-kompulsiyon değerlerini olumsuz yönde etkilediğine; vücut algısı yönünden ise kişilerde pozitif sonuçlar doğurduğuna işaret etmektedir. Bu veriler, literatürdeki çalışmalar çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of fitness on individual's eating attitudes, body perceptions and obsessions were analyzed. The sample of the study constitutes individuals who are considering to start fitness, have been fitnessing for 0 to 2 years and for 2 years and more. A total of 150 volunteers, 55 females and 95 males, aged 18-45, participated in the study from the Athletic-o and Akdeniz Akademi fitness centers in Istanbul and Antalya. Demographic Information Form, Body Perception Scale, Eating Attitude Test and Yale- Brown Obsession Compulsion Scale and Syptom List were used to collect data. The data of these scales were entered into the computer with numerical expressions and statistical analyzes were made with the help of the statistical package program (SPSS 25) used in social sciences. The findings of the study indicated that a longer time spent pursuing fitness negatively affected eating attitude and obsession-compulsion values; but affected body perception in a positive manner. These data were evaluated within the framework of the studies in the literature.