Üniversite öğrencilerinde erken dönem uyumsuz şemalar ile romantik ilişkilerde obsesif kompulsif belirtiler ve ilişki doyumu arasındaki ilişki
Relationship between early maladaptive schemas and romantic relationship obsessive compulsive symptoms and relationship satisfaction in university students
  1. Tez No: 649261
  2. Yazar: CANSU BATMAN KAVAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ P. SEVDA BIKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Romantik İlişkide Obsesif Kompulsif Belirtiler, İlişki Doyumu, Üniversite Öğrencileri, Early Maladaptive Schemas, Obsessive Compulsive Symptoms in Romantic Relationship, Relationship Satisfaction, University Students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin erken dönem uyumsuz şemalarının yetişkinlikte yaşadıkları romantik ilişkide obsesif ve kompülsif belirtiler ve ilişki doyumuna etkisini incelemektir. Bu bağlamda araştırma, 4 temel amaç ile yürütülmüştür. (1) Erken dönem uyum bozucu şemaların romantik ilişki obsesyon ve kompülsiyonları üzerindeki etkisini incelemek, (2) Romantik ilişki obsesyon ve kompulsiyonlarının ilişki doyumu üzerindeki etkisini incelemek, (3) Erken dönem uyum bozucu şemaların ilişki doyumu üzerindeki etkisini incelemek, (4) Kopukluk şema alanının cinsiyet üzerindeki etkisini incelemek. Araştırmanın bağımsız değişkeni olan Erken Dönem Uyumsuz Şemaların ölçülmesi için“Young Şema Ölçeği Kısa Form -3”, bağımlı değişkenlerinden biri olan Romantik İlişkide Obsesif Kompulsif Belirtilerin ölçülmesi için“Romantik İlişki Obsesyon ve Kompulsiyonları Ölçeği”, bağımlı değişkenlerinden bir diğeri olan İlişki Doyumunu ölçmek için“İlişki Doyum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 25.00 programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda erken dönem uyumsuz şemalar ile Romantik İlişkideki Obsesif Kompulsif Belirtiler arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Kopukluk ve Reddedilmişlik, Zedelenmiş Otonomi ve Kendini Ortaya Koyma, Zedelenmiş Sınırlar, Diğerleri Yönelimlilik ile Aşırı Tetikte Olma ve Bastırılmışlık şemalarının genel olarak genç yetişkinlikte romantik ilişkide meydana gelen obsesif kompulsif belirtiler üzerinde etkisi olduğu görülmektedir. Erkeklerin kopukluk şema alanlarına yönelik aldığı puanların kadınlarınkinden yüksek olduğuna ulaşılmıştır. Terkedilme/İstikrarsızlık, Güvensizlik / Suistimal Edilme, Duygusal Yoksunluk, Kusurluluk / Utanç, Sosyal İzolasyon / Yabancılaşma şemalarından alınan puanların özellikle erkek katılımcılarda daha yüksek olduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of early maladaptive schemas of university students on romantic relationship with obsessive and compulsive symptoms and relationship satisfaction in adulthood. In this context, the research was carried out with 4 main objectives. (1) To examine the effect of early maladaptive schemas on romantic relationship obsessions and compulsions, (2) To examine the effect of romantic relationship obsessions and compulsions on relationship satisfaction, (3) To examine the effect of early maladaptive schemas on relationship satisfaction, (4) Disconnection scheme to examine the impact of the field on gender.“Young Schema Scale Short Form -3”for measuring the early maladaptive schemas, which is the independent variable of the research,“Romantic Relationship Obsessions and Compulsions Scale”for measuring the Obsessive Compulsive Symptoms in Romantic Relations, one of its dependent variables,“Relationship Satisfaction Scale ”was used. The data were analyzed by using the SPSS 25.00 program. As a result of the study, it was understood that there was a positive relationship between early maladaptive schemas and Obsessive Compulsive Symptoms in Romantic Relationship. Schemes with the disconnection and rejection, impaired autonomy and performance, impaired limits, other directedness, and overvigilance and inhibition appear to have an impact on obsessive compulsive symptoms in young adulthood in general. It was found that the scores that the men got for the disconnection schema domains were higher than that of the women. It was found that the scores obtained from the abandonment / instability, mistrust / abuse, emotional deprivation, defectiveness / shame, social isolation / alienation schemes were higher especially in male participants.