Türk mobil bankacılık uygulamalarının kurumsal itibar oluşturma sürecindeki rolü: Y kuşağı üzerinde bir araştırma
The role of Turkish mobile banking applications in the process of creating corporate reputation: A study conducted on Y generation
- Tez No: 649339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BELKIS GÜZELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Halkla İlişkiler, Banking, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Mobil bankacılık, kurumsal itibar, mobil bankacılık uygulamaları, Y kuşağı, Mobile banking, corporate reputation, mobile banking applications, Generation Y
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu araştırmada Türk mobil bankacılık uygulamalarının, Y kuşağı algısına göre kurumsal itibarın oluşması sürecindeki rolünün ortaya konulması amaçlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada fenomenolojik araştırma deşesi kullanılmıştır. Veri toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme soruları; Fombrun ve Van Riel (1997) ve Geçikli, Erciş ve Okumuş (2016) tarafından kurumsal itibara yönelik yapılan araştırmalardan uyarlanmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla seçilen çalışma grubu, İzmir ili içerisinde yaşayan, Y Kuşağı içerisinde kabul edilen, 1980-2001 yılları arasında doğan 19-40 yaş aralığında bulunan, en az bir mobil bankacılık uygulamasını kullanan, gönüllülük esasına göre belirlenmiş 29 kişiden meydana gelmektedir. Araştırma bulgularına göre; mobil bankacılık uygulamalarının kullanan katılımcıların, frekanslar açısından kurumsal itibar oluşturmaya yönelik temalara verdikleri önem sırası sosyal sorumluluk, ürün ve servisler, duygusal çekicilik, kurumsal çevre, vizyon ve liderlik, performans/finansal performans olarak sıralanmıştır. Duygusal çekicilik temasında işlevsellik ve beğeni, ürün ve servisler temasında kalite algısı ve yenilikçilik, performans/finansal performans temasında hızlı hizmet ve çözümler, vizyon ve liderlik temasında güçlülük ve liderlik anlayışı, kurumsal çevre temasında kurumsal cazibe ve banka çalışanları, sosyal sorumluluk temasında toplum faydacılığı, bağışlar ve çevreci uygulamaları öne çıkmıştır. Kategoriler arasındaki karşılaştırmaya göre ise, kurumsal itibar oluşturmak bakımından katılımcıların en fazla toplum faydacılığına, kurumsal cazibeye, yenilikçiliğe, işlevselliğe, kalite algısına ve güçlülüğe önem verdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the role of Turkish mobile banking applications to establish corporate reputation according to the perception of generation Y. Qualitative research method and phenomenological research model was used in the study. Semi-structured interview technique was used to collect data. Personal information form and semi-structured interview form were used as data collection tools. Interview questions on corporate reputation were adapted from Fombrun and Van Riel (1997) and Geçikli, Erciş and Okumuş (2016). The study group selected to collect data consists of 29 people who are living in Izmir, accepted in generation Y who were born between 1980 and 2001, using at least one mobile banking application, determined on a voluntary basis. Research findings showed that the order of importance given by participants using mobile banking applications to themes for establishing corporate reputation in terms of frequencies are listed as social responsibility, products and services, emotional appeal, workplace environment, vision and leadership, performance / financial performance. Functionality and appreciation within the theme of emotional attraction, quality perception and innovation within the theme of products and services, rapid service and solutions within the theme of performance / financial performance, strength and leadership approach within the theme of vision and leadership, corporate attraction and bank employees within the theme of workplace environment, community utilitarianism donations and environmental practices within the theme of social responsibility have highlighted. According to the comparison between the categories, it has been determined that the participants attributed the highest emphasis on community utilitarianism, corporate appeal, innovation, functionality, quality perception and strength.