İslam ve Hıristiyanlıkta Araf inancı
Purgatory in Islam and Christianity
- Tez No: 649371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ZAKİR ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Araf, Araf Ehli, Ölüm ötesi, Purgatory, People of Purgatory, Afterdeath
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ölüm ötesi hemen hemen her dinin ana temalarından biridir. İslam ve Hıristiyanlıkta da ahiret konusuna oldukça önem verilmekle beraber, ölüm ötesi yaşamla ilgili bir kavram olan Araf inancı bu iki din açısından karşılaştırmalı olarak incelenmemiştir. Bu çalışmanın amacı bu dinlerde Araf inancını ortaya koymak ve bir karşılaştırma yapmaktır. Çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın konusu, amacı, metodu ve kaynakları belirtilmiştir. Birinci bölümde konuya altyapı oluşturması için İslam'da ahiret hayatına dair bazı kavramlar hakkında bilgi verildikten sonra Araf kavramı üzerinde durulmuş, özellikle Kur'an ve Tefsirlerde Araf konusu ele alınmıştır. İkinci bölümde Hıristiyanlıkta ölüm ötesine dair bazı kavramlar işlendikten sonra Araf inancının kavram ve çerçevesi incelenmiştir. Kitab-ı Mukaddes, konsil kararları ve Kilise babalarının görüşlerine yer verilmiş; Hıristiyan mezheplerinin Araf hakkındaki görüşleri incelendikten sonra Araf inancının mitolojik kökenleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Araf inancının İslam ve Hıristiyanlık açısından karşılaştırılması yapılmıştır. Sonuç kısmında ise ulaşılan sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Afterlife is one of the main themes of almost every religion. Although Islam and Christianity are also highly valued in the hereafter, Araf belief, a concept related to post-death life, has not been studied comparatively in terms of these two religions. The purpose of this study is to reveal the Araf belief in these religions and to make a comparison. Our study comprises an introduction, three main chapters and a conclusion. The aim of the study, method and materials of the study were addressed in the introduction. After information was presented about some concepts regarding afterlife in Islam as a background, the concept Purgatory was discussed especially in Qur'an and its interpretations in the first chapter. After some concepts regarding afterlife were addressed, the concept and framework of the belief of Purgatory was examined in the second chapter. The Bible, the decisions of the Church Councils and the viewpoints of Church Fathers were included and after the opinions of Christian denominations about Purgatory were studied; the mythological roots of the belief of Purgatory were emphasized also in the second chapter. The belief of Purgatory was compared in terms of Islam and Christianity according to some criteria in the third chapter. Finally, evaluations were made in the conclusion.