Romatoid artrit hastalarının takibinde hastalık aktivitesi değerlendirilmesinde serum beta 2 mikroglobulin düzeylerinin önemi
The importance of serum beta 2 microglobulin levels in the evaluation of disease activity in the follow-up of rheumatoid arthritis patients
  1. Tez No: 649513
  2. Yazar: HELİN YESİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Beta 2 Mikroglobulin, Romatoid Artrit, Hastalık Aktivitesi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Romatoid Artrit ilerleyici eklem hasarı ve yeti kaybına sebep olan multifaktöriyel, sistemik, otoimmün bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı Romatoid Artrit hastalarında hastalık aktivitesi ile serum Beta 2 Mikroglobülin seviyeleri arasında ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Ağustos 2019 ve Nisan 2020 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Anabilim Dalına başvuran 119 RA hastası dahil edilmiştir. RA grubu 3 alt gruptan oluşmaktadır: DMARD tedavisine yeni başlanan, Biyolojik ajan tedavisine yeni başlanan ve aldığı mevcut tedavi ile remisyonda izlenen hastalar. Hastaların hastalık aktiviteleri değerlendirildi. Laboratuvar parametrelerine ve Beta 2 Mikroglobulin düzeyine bakıldı. Hastalardan sağlık değerlendirme anketi doldurmaları istendi. Bulgular: Beta 2 Mikroglobulin düzeyleri aktif gruplarda, remisyon grubundan belirgin olarak yüksekti. RA hastalık aktivasyon değerlendirmesinde diğer parametreler ile ilişkisi tüm gruplarda anlamlı bulundu (p0,001). Sonuç: Serum Beta 2 Mikroglobulin seviyeleri RA hastalarında hastalık aktivitesini göstermekte kullanılabilir bir parametredir. Beta 2 Mikroglobulin diğer değişkenler göre CRP ile en güçlü korelasyonda olduğu gözlendi. Hastalık aktivitesini öngörmede kullanılabilir bir parametre olabilir.
Özet (Çeviri)
The Importance of Serum Beta 2 Microglobulin Levels in the Evaluation of Disease Activity in the Follow-up of Rheumatoid Arthritis Patients Aim: Rheumatoid arthritis is a multifactorial, systemic, autoimmune disease that causes progressive joint damage and disability. The aim of this study is to research whether there is relationship between diasese activity and serum beta microglobulin levels in patients with rheumatoid arthritis. Material and method: The study included 119 RA patients who applied to the Rheumatlogy Department of Cukurova Univesity Faculty of Medicine between Agust 2019 and April 2020. The RA group consist of 3 subgroups: patients with on-set of DMARD therapy, with new on-set of biological agent therapy and patients monitored in remisson with current treatment. Dİsease activity of patients was evaluated. Laboratory parameters and beta 2 microgloblin were analyzed. Patients were asked to complete Health Assessment Questionnaire. Results: Beta 2 microglobulin levels were significantly higher in active groups than remission group.