Geri Dön

Postmodern evrenin politik felsefesi

Political philosophy of postmodern phase

  1. Tez No: 649550
  2. Yazar: ENES BERHUDAN KÖKERER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATAKAN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 224

Özet

İnsanlığın dünyayı anlamlandırma çabası kendi yaşadığı dönemin sorunlarını çözme çabası ile aynı anlama gelir. Bir diğer ifadeyle yaşadığımız dünyada karşılaştığımız sorunları çözme gayretimiz, aslında onu anlamlandırmak adına yaptığımız faaliyetlerin de toplamıdır. Bu sorunların yapısı her ne kadar dönemden döneme farklılık gösterse de kendi öz niteliğinde bir değişime uğramaz. Konu siyaset olunca da bu sorunun temel niteliği, anlamlandırmaya çalıştığımız dünyada siyasal ve sosyal ilişkilerimizi hangi temeller üzerine kuracağımız olur. Bu çalışmanın amacı da postmodern teorinin kavram haritasını ortaya koyup, siyasal ve toplumsal olarak kuracağımız ilişkilerin hangi temel kaygılar üzerine kurulabileceğini incelemektir. Postmodern teorinin meydan okumadığı şey yok gibidir. Alışıla gelmiş tüm epistemolojik varsayımları eleştiriyor, metodolojik uzlaşımları çürütüyor, bilgi iddialarını reddediyor, hakikatin her türlü versiyonuna karşı direniyor ve tüm ana akım politik düşünceleri kabul edilebilirliğin dışına çıkarıyordu. Postmodern düşüncenin bu konumu, yani nesnel düşünce arayışı ile olan arasındaki mesafe, nihilizme kapı aralayacağı, toplumsal olarak nesnel hareket noktalarının olmayışından kaynaklı bir kinizme ve çürümeye sebebiyet vereceği düşünülmüştür. Bu durumun tam tersi olarak, postmodern düşünce içinden neşet edecek siyasal ve toplumsal görüş nihilizm ve kinizm yerine farklılığa yönelik duyarlılığı gerekli kılacaktır. Genel geçer bir hakikatin olmadığı yerde, kavram olarak 'hakikat' yok olmaz, hakikatler çokluğu oluşur. Kimsenin hakikat tekelini elinde bulunduramadığı alanda herkesin hakikati kendi içinde biricik olur. Bunun yanında postmodern teorinin işaret ettiği gibi anlamı ortaya çıkaracak bağlamsallık içinde, her hakikat kendini var kılabilmek için farkını ortaya koyabilecek bir 'Öteki'ne ihtiyaç duyacaktır. Bir başka deyişle her 'Ben'i var eden şey bir 'Öteki' olacağı için, 'Öteki'nin olmadığı yerde 'Ben' ve bu 'Ben'in türevi olacak 'Biz' olmayacaktır. 'Ben' ile 'Öteki' arasındaki farkın kurucu unsur olduğu bir yerde var olabilmenin en temel şartı da bu farkı korumaktır. Bu nedenle postmodern siyasal teorinin politik felsefesi de 'Öteki'nin farklılığına yönelik siyasal sorumlulukta doğmaktadır.

Özet (Çeviri)

Humanity's efforts to make sense of the world means the same as an effort to solve the problems of his own time. In other words, our effort to solve the problems we encounter in the world we live in is actually the sum of the activities we do to make sense of it. Although the structure of these problems varies from period to period, in fact, their own nature does not change. When it comes to politics, the main characteristic of this problem is on what basis we will establish our political and social relations in the world we are trying to make sense of. The aim of this study is to present the concept map of postmodern theory and to examine which basic concerns can be based on the relations we will establish politically and socially. There is hardly anything that postmodern theory does not challenge. It criticized all the usual epistemological assumptions, refuted methodological conventions, rejected knowledge claims, resisted any version of truth, and excluded all mainstream political ideas from acceptability. It was thought that this position of postmodern theory, that is, the distance between the search for objective thought, will open the door to nihilism, and cause cynicism and decay due to the lack of socially objective points of action. On the contrary, the political and social view that will emanate from postmodern thought will require sensitivity towards difference rather than nihilism and cynicism. Where there is no common truth,“truth”as a concept does not disappear, only the multiplicity of truths occurs. In the area where no one can hold the monopoly of truth, everyone's truth becomes unique in himself. In addition, as postmodern theory points out, every truth will need an“Other”to reveal its difference in contextuality that will reveal the meaning. In other words, since the thing that creates every 'Me' will be an 'Other', where there is no 'Other', the 'Me' and 'Our' will not.

Benzer Tezler

  1. Mimari temsilde eleştiri oluş farklanmalarını sorunsallaştırmak

    Problematizing the differentiations of becoming-critique in architectural representation

    MUSTAFA MORTAŞ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. PELİN DURSUN ÇEBİ

  2. 1960 sonrası kamusal alanda sanat ve 'geçicilik'

    After 1960 art in public space and 'Temporality'

    BETSİ SULLAM

    Sanatta Yeterlik

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Güzel SanatlarMarmara Üniversitesi

    Heykel Ana Sanat Dalı

    DOÇ. NİLÜFER ERGİN

  3. Kurumsal bir değer olarak ahiliğin sosyo-kültürel gerçeklik alanında kurumsallaşması ve üç boyutlu kültürünün inşası

    Institutionalization of akhism as an institutional value in the field of socio-cultural reality and construction of three-dinemsional culture

    SAVAŞ AYGENER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    FelsefeGazi Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü

    DOÇ. DR. SUNA BAŞAK

  4. Akılcı düşüncenin eleştirisi olarak sinemada absürt: İskandinav sineması örneği

    Absurd in cinema as a criticism of rational thought: An example of Scandinavian cinema

    ÇAĞIL ERDOĞAN ÖZKAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Güzel SanatlarDokuz Eylül Üniversitesi

    Film Tasarımı Ana Sanat Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK TUNALI

  5. Osmanlı Siyasetnâme geleneğinde değişim

    Change in the Ottoman Siyasetnâme tradition

    EMİNE VUSLAT ÖZKE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Siyasal BilimlerUludağ Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YUSUF OĞUZOĞLU