Mekanik alaşımlama ile üretilen grafen takviyeli alüminyum esaslı malzeme karakterizasyonu
Characterization of graphic reinforced aluminum based material produced by mechanical alloys
- Tez No: 649655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL ERTURUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Grafen nano plaka, mekanik alaşımlama, alüminyum matrisli kompozit, bilyeli öğütücü, sinterleme, Graphene nanoplate, mechanical alloying, aluminum matrix composite, ball milling, sintering
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu tez çalışmasında son yıllarda üstün mekanik özellikleri ile dikkat çeken grafen nano plakaların (GNP), mekanik alaşımlama (MA) ile üretilen alüminyum matrisli kompozit (AMK) malzemelere hangi mekanik özellikleri katacağı araştırılmıştır. Çalışmada belirli oranlarda ve boyutlardaki alüminyum, çinko, magnezyum, bakır ve silisyum karbür tozları içerisine toz halinde grafen farklı miktarlarda katılmış ve farklı sürelerde MA işlemine tabii tutulmuştur. Bu işlemde spex tarzda hareket eden ve yüksek frekansla çalışabilen Retsch MM 400 bilyeli öğütücü kullanılmıştır. Elde edilen farklı toz alaşımlar X-ışını kırınım (XRD) cihazında incelenerek analizler yapılmıştır. Alaşımlama ile elde edilen bu farklı tozlar sonrasında bir kalıp içerisine alınıp koruyucu argon gazı ortamında belirli sıcaklıkta ve zaman aralığında sinterlenmiş ve toz numunelerden küçük billetler üretilmiştir. Üretilen billetler parlatılıp dağlandıktan sonra taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve optik mikroskop altında görüntülenerek mikro yapı analizi yapılmıştır. Son olarak Vickers mikrosertlik testleri yapılmış ve billetlerin sertlik değerleri kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the mechanical properties of graphene nanoplates (GNP), which have attracted attention with their superior mechanical properties in recent years, will be added to aluminum matrix composite (AMC) materials produced by mechanical alloying (MA). In the study, in different amounts and sizes aluminum, zinc, magnesium, copper and silicon carbide powders were added in different amounts of graphene in powder form and subjected to MA treatment at different times. In this process, Retsch MM 400 ball milling, which moves in spex style and can operate with high frequency, is used. The different powder alloys obtained were analyzed on X-ray diffraction (XRD) device and analyzes were made. These different powders obtained by alloying were taken into a mold and sintered at a certain temperature and time interval in protective argon gas environment and small billets were produced from powder samples. After the produced billets were polished and etched, microstructure analysis was performed by imaging under scanning electron microscope (SEM) and optical microscope. Finally, Vickers micro hardness tests were performed and the hardness values of the billets were compared.