Design considerations of ceramics
Mimaride seramiğin tasarım esasları
- Tez No: 64974
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİME DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Seramik Karo, Mimari Dekorasyon, Tasarım Elemanları, Konut Alanları, Kamu Alanları, Ceramic Tile, Architectural Decoration, Design Elements, Residential Areas, Public Arşas. W
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
ÖZET MİMARİDE SERAMİĞİN TASARIM ESASLARI Nilüfer Gönenç İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Dr. Halime Demirkan Mayıs,- 4998.. Bu tezin amacı, mimari tasarımda seramiğin önemini açıklamaktır. Bir tasarım yaparken kaplama malzemesi olarak seramikle ilgili esaslar vurgulanmıştır. Bu esaslardan biri, seramik malzemenin seçiminde çok büyük önemi olan mekanik ve fiziksel" özelliklerdir. ' Tasarımının tamamlanmasında- büyük rolü : bulunan diğer bit esas olan, döşeme metodları anlatılmıştır. Daha sonra seramiğin hem iç, hem de dış olmak üzere, mimari dekorasyondaki yeri açıklanmıştır. Tasarımın ana^ karakterini oluşturan tasarım elemanları, bunların yarattığı tasarım olanakları ve çevre üzerindeki etkileri,- bazı mimar; iç mimar, ve seramik sanatçıların çalışmalarından örneklerle anlatılmıştır. Seramik malzemenin kullanım alanları, hem konut, hem de kamu alanları olmak üzere; incelenmiştir: Bu alanların fonksiyonları ve doğru uygulamalar için seramik malzemenin seçiminin zorlukları göz önünde bulundurularak; bir tasarım kılavuzu hazırlanmıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN CONSIDERATIONS OF CERAMICS. IN ARCHITECTURE Nilüfer Gönenç- - M.F.A in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor Assist. Prof. Dr. Hâlime Demirkan^ May, 1998 The aim of this thesis is to exptain the importance of ceramics in architectural^ design. The considerations for ceramic tiles that must be kept in mind while - making a design are mentioned. One of them is the mechanical and physicals characteristics, which have great importance in selecting ceramic tiles. Also another consideration; the installation methods are defined, which have a greats role in completing the design. Later, the place of ceramics in architectural decoration is discussed; both in interiors and exteriors. The design elements, that^ form up the main characteristic of design, the design possibilities they have created, and their effects on the environment are mentioned, by giving examples^ from the projects of some architects, interior designers, and ceramists. The areas“ of use of ceramic tiles; both residential and public areas, are also examined... Concerning the functions of these areas, and the difficulties in selecting ceramic ”- tiles for the right application, a design guide is prepared.