Preferences patients and medical doctors on the characteristics of interior walls: The case of Oncology Hospital of Hacettepe University
Hastaların ve doktorların hastanelerin iç duvar özellikleriyle ilgili tercihleri: Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi örneği
- Tez No: 64973
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİME DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Interior Walls, Cancer Patients, Interior Wall Characteristics m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET HASTALARIN VE DOKTORLARIN, HASTANELERİN İÇ DUVAR ÖZELLİKLERİYLE İLGİLİ TERCİHLERİ: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ HASTANESİ ÖRNEĞİ Sezin Tanrıöver iç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yr. Doç. Dr. Halime Demirkan Mayıs, 1998 Bu çalışma, tüm mimari elemanlar arasında, bir mekanın en büyük kısmını oluşturan, iç duvarların, sağlık yapılarında, özellikle de Onkoloji Hastanelerinde ihtiyaç duyulan ve kanser hastalan ve doktorlar tarafından tercih edilen aynı zamanda hastaların psikolojik durumlarına ve iyileşmelerine, doktorların da çalışmalarına destek olacak, iki ve üç boyutlu özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla düzenlenmiştir. Bununla birlikte, tasarımı etkileyebileceği düşünülen, kanser hastalığı, kanser hastalarının içinde bulundukları psikolojik durum ve alansal gereksinimleri de araştırılmıştır. Ayrıca kişinin psikolojik durumunun bağışıklık sistemi ile yakın ilişkisi ve bunun tasarıma yansımaları da, hastaların iyileşmelerine destek olacak ve psikolojik durumlarını iyi yönde etkileyecek ve doktorların çalışmalarını destekleyecek mekanlar tasarlama fikrini destekleyişi açısından önemli görülmüş ve araştırılmıştır. Anahtar Sözcükler İç Duvarlar, Kanser Hastaları, Duvar Özellikleri. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREFERENCES OF PATIENTS AND MEDICAL DOCTORS ON THE CHARACTERISTICS OF INTERIOR WALLS: THE CASE OF ONCOLOGY HOSPITAL OF HACETTEPE UNIVERSITY Sezin Tannöver M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Asst. Prof. Dr. Haiime Demirkan May, 1998 In this study, the effects of the most striking architectural component in a space; the interior walls in medical settings, especially in Oncology Hospitals and the preferences of cancer patients and medical doctors on the characteristics of walls were discovered and discussed. By determining the preferences of cancer patients and medical doctors, some design considerations are stated which can support the psychological conditions and the recovery of cancer patients and increase the work performance of medical doctors. Cancer, cancer patients' psychology, and the special needs of cancer patients are discussed. Furthermore, the relationship between the psychological conditions and immunity of the human body, psychoneuroimmunology were explored to support the idea and need of creating a medical settings that will support patients psychology and recovery and work performance of medical doctors.