Uluslararası ilişkiler ve spor ekseninde uluslararası toplum fikrinin değerlendirilmesi
Evaluation of international society idea in international relations and sport lines
  1. Tez No: 649886
  2. Yazar: YUSUF BARSBUĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BÜLENT FİŞEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Uluslararası İlişkiler, Sports, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Diplomasisi, Uluslararası İlişkiler, Sport, Sports Diplomacy, International Relations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Spor, etkileri farklı alanlarda giderek artan önemli olgulardan biri haline gelmiştir. Bu minvalde, sporun toplumlar yada kitleleri etkileme gücü, aynı zamanda ülkeler ve uluslararası aktörler arasında iş birliği yada çatışma gibi birçok duruma doğrudan sebep olacak kadar güçlüdür. Bu çalışmanın amacı; uluslararası platformda spor köprüsüyle oluşturulacak olan dostluk ve İş birliğinin önemini vurgulamak, spor elemanları tarafından işletilecek ve hayata geçirilecek olan dostluk ve İş birliğinin önündeki engelleri anlamak ve göz ardı edilmemesi hususunda önerilerde bulunarak alana önemli katkılar sağlamaktır. Bu çalışma; nitel bir araştırma olarak planlanmış olup, görüşme tekniği kullanılmıştır. Fenomenoloji deseni ile yürütülen çalışmada, veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan, toplam 12 açık uçlu sorudan oluşan bir form kullanılmıştır. Çalışmanın amacına bağlı olarak amaçlı örnekleme metodu kullanılmış olup, Milli takımlarımız bünyesinde yada uluslararası spor kuruluşlarında görev alan ve bu kuruluşların düzenlediği uluslararası organizasyonlara katılıp ülkemizi yurt dışında temsil eden alanında uzman idareci, antrenör, hakem ve sporculardan oluşan 16 spor elamanı ile görüşme yapılmıştır. Elde edilen veriler yazılı belge haline getirilmiş olup, içerik analizi yöntemi ile tema ve alt kodlar belirlenmiştir. Bu yazılı belgelerin analiz sürecinde ise MAXQDA Analytics Pro 2018 (Release 18.2.4) isimli veri analiz programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler, frekans tabloları, kod haritaları ve kod matris tarayıcısı yardımıyla görselleştirilmiştir. Araştırma kapsamında verilerin objekiflik ve güvenirlik değerlendirmesi için üçgenleme modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, sporda diyalog ve işbirliğini engelleyen faktörler, dış politika anlaşmazlıkları, dini inanç ve ırk ayrımcılığı kaynaklı engeller, yabancı dil seviyesi ve gelişmişlik seviyesi kaynaklı ön yargı alt kodlarında tasnif edilmiştir. Ayrıca katılımcıların çoğunluğunun; sporun, politik etkiler doğurduğu yönünde kanaat bildirdiği tespit edilmiş olup, uluslararası platformlarda iş birliği süreçlerine dair dört alt kod belirlenmiştir. Bu alt kodlar ülkeler arası diyaloğu güçlendirme konusunda işbirliği, spor temalı eğitim faaliyetleri alanında işbirliği, ekonomik alanlarda işbirliği ve sponsorluk, ile uluslararası tanıtım ve reklam ile işbirliği olarak kategorize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sports has increasingly become one of the important facts in different fields. In this regard, the power of sport to influence societies or the masses is strong enough to directly cause many situations such as cooperation or conflict between countries and international actors as well. The purpose of this study; To emphasize the importance of friendship and cooperation to be established with the bridge of sports on an international platform, to have an understanding on the obstacles to friendship and cooperation that will be achieved and realized by the sports elements and to make important contributions to the field by making suggestions. This work was planned as a qualitative research and interview technique was used. In the study carried out with the phenomenology pattern, a form consisting of a total of 12 open-ended questions prepared by the researcher was used as a data collection tool. Depending on the purpose of the study, the purposeful sampling method was used, and 16 sports person consisting of managers, trainers, referees and athletes who are experts in their field, and who take part in our national teams or work for international organizations and who represent our country by participating in international organizations organized by such organizations were interviewed. The data obtained were converted into a written document and themes and sub-codes were determined with the content analysis method. In the analysis process of these written documents, the data analysis program named MAXQDA Analytics Pro 2018 (Release 18.2.4) was used. The data obtained are visualized with the help of frequency tables, code maps and code matrix scanner. Within the scope of the research, triangulation model was used for evaluation of the data in terms of objectivity and reliability. As a result of the research, factors that prevent dialog and cooperation in sports, were classified in sub-code of barriers caused by foreign policy disputes, religious belief and racial discrimination and sub-code of prejudice caused by foreign language level, level of development. Moreover, it has been determined that the majority of the participants has an opinion that sports causes political effects and four sub-codes related to cooperation processes in international platforms have been determined. These sub-codes are categorized as cooperation in strengthening the dialog between countries, cooperation in the field of sports-themed educational activities, cooperation and sponsorship in economic fields, and cooperation through international promotion and advertising activities.