Siyanotik konjenital kalp hastalarında düzeltme ameliyatının oksidatif stres parametreleri üzerine etkisi
The effectof corretion surgerieson oxidative stressparametersin cyanotic congenital heart diseases
  1. Tez No: 649917
  2. Yazar: UYGAR DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDEMİR KOÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Siyanotik konjenital kalp hastalığı, total oksidatif stres indeksi(TOS), total antioksidan kapasitesi(TAS), oksidatif stres indeksi(OSİ), düzeltme ameliyatı, Cyanotic congenital heart disease, Total oxidative stress index (TOS), Total antioxidant capacity (TAS), Oxidative stress index (OSI)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç:Siyanotik konjenital kalp hastalığı olan çocukların kronik hipoksi nedeni ile artan serbest oksijen radikalleri doku hasarına yol açmakta, antioksidan kapasitelerinin düşük olması savunma mekanizmasını zayıflatmaktadır. Siyanotik konjenital kalp hastalığı olanlarda oksidatif stres düzeyinde ciddi artışlar görülmektedir. Çalışmamızdasiyanotik konjenital kalp hastalıklarında düzeltme ameliyatının oksidatif stres parametreleri üzerine etkisinin araştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya bir üniversite hastanesi Pediatrik kalp ve damar cerrahisi polikliniğine başvurup düzeltme ameliyatı olan hastaların dahil edilmesi planlanmış, 1 ay ile 13 yaş arası 36 siyanotik konjenital kalp hastalığı olan çoçuk dahil edilmiş, 31 hastanın verileri kullanılmıştır. Araştırma 06/04/2019-31/01/2020 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak hasta bilgi formu ve cerrahi öncesi ve sonrası kan örnekleri alınmıştır. Bulgular: Araştırmaya elde edilen parametreler sonucunda 31 hasta dahil edilmiştir. TOS, TAS, OSİ değerleri incelenen hastların cerrahi öncesi ve sonrası olarak incelenmiş anlamlı fark (p>0.05) bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmada bazı hastalardan alınan sonuçların grup genelinden farklı olarak anlamlı olması, örneklem sayısının artırılması, örnek alınan zaman aralığının artırılması ile daha anlamlı sonuçlara olaşılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Increased free oxygen radicals cause tissue damage due to chronic hypoxia in children with cyanotic congenital heart disease, low antioxidant capacity weakens the defense mechanism. Serious increases in oxidative stress levels are seen in those with cyanotic congenital heart disease. In our study, ıt was planned to investigate the Effect of Correction Operations on Oxidative Stress Parameters in Cyanotic Congenital Heart Diseases. Material and Methods: In the study, it was planned to apply to a university hospital Pediatric cardiovascular surgery outpatient clinic and to include all patients who had correction surgery, 36 children with cyanotic congenital heart disease between 1 month and 13 years were included, data of 31 patients were used.The research was conducted between 06/04/2019 - 31/01/2020. Patient information form and blood samples before and after surgery were taken as data collection tools in the study. Result:As a result of the parameters obtained in the study, 31 patients were included. TOS, TAS and OSI of their values were examined before and after surgery were found a significant difference (p> 0.05). Conclusion: The fact that the results obtained from some patients in the study were different from the group in general, suggesting that more significant results could be achieved by increasing the sample size and increasing the time interval from which the sample was taken.