Muhasebe meslek mensuplarının mesleki imaj algısı: Trabzon ilinde bir uygulama
Job image perception of professional accountants: An application in Trabzon
  1. Tez No: 649916
  2. Yazar: ONURCAN CİHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ASİLTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebecilik, İmaj, Mesleki İmaj, Accountancy, Image, Professional Image
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Muhasebecilik birçok fonksiyonu bulunan ve toplumlar için vazgeçilmez meslek gruplarından biridir. Bu fonksiyonlar arasında şirketlerin mali işlemlerinin kayıt altına alınması, finansal tablolarının oluşturulması, finansal durumlarının analiz edilmesi ve mali yönden ne durumda olduğunun ortaya çıkarılmasını sağlamak bulunmaktadır. Mesleki imajı etkileyen yada mesleki imajın oluşmasında rol alan etmenler meslek gruplarına göre farklılık gösterebilmektedir. Fakat mesleği icra eden meslek mensuplarının tutumları mesleki imaj oluşumunda her zaman öncelikli aktörler arasındadır. Muhasebe mesleğinin mesleki imajı da benzer şekilde muhasebe meslek mensuplarının tutumlarıyla önemli bir ilişki içindedir. Muhasebe meslek mensuplarının mesleki imaj algılarını ölçmeyi amaçlayan bu çalışmanın evrenini Trabzon İl merkezinde faaliyet göstermekte olan muhasebe meslek mensupları oluşturmaktadır. Mali Müşavirler Odasından alınan verilere göre Trabzon İl merkezinde 268 muhasebe meslek mensubunun olduğu tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında 108 muhasebe meslek mensubu ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket aracılığıyla elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak sayısallaştırılmış, betimleyici analizler, t-testi ve anova analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları araştırmaya katılan muhasebe meslek mensuplarının, muhasebe mesleğini oldukça stresli bulduğunu ve meslek imajının diğer birçok mesleğe göre daha iyi bir konumda olduğunu düşündüğünü göstermektedir. Ayrıca mesleki imaj algısı aylık gelir değişkenine göre farklılık göstermektedir. Aylık gelir arttıkça mesleki imaj algısı da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Accountancy is one of the professional groups that have many functions and are indispensable for societies. These functions include recording the financial transactions of companies, creating their financial statements, analyzing and revealing their financial situation. The factors affecting professional image or taking part in the formation of professional image may differ according to occupational groups. However, the attitudes of professionals who carry out the profession are always among the priority actors in the formation of professional image. Similarly, the professional image of the accounting profession has an important relationship with the attitudes of accounting professionals. The universe of this study, which aims to measure the professional image perceptions of accounting professionals, consists of the professional accountants working in the city center of Trabzon. According to the data obtained from the Chamber of Financial Consultants, it was determined that there are 268 accounting professionals in the city center of Trabzon. Within the scope of the study, 108 interviews were held with professional accountants. Questionnaire was used as data collection tool in the study. The data obtained through the questionnaire were digitized using the SPSS program, descriptive analysis, t-test and anova analysis were performed. The results of the analysis show that the accounting professionals participating in the study find the accounting profession quite stressful and the professiona0 limage is in a better position than many other professions. In addition, professional image perception varies according to the monthly income variable. As the monthly income increases, the perception of professional imageal so increases.