Metal parçalar üzerine fosfat ve su bazlı lamelli kaplama araştırılması
Investigation of phosphate and water based zinc flake coatings on metal parts
- Tez No: 650005
 - Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL ÖZBAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF YAMAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Fosfat Kaplama, Su bazlı lamelli kaplama, Tuz Sisi Testi, Kuru Yapışma, Kimyasal Direnç, Phosphate Coating, Water based Zinc Flake coating, coating, Salt Spray Test, Dry Adhesion, Chemical Resistance
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yapılan tez çalışmasında, 1 mm et kalınlığında 150x100 mm boyutunda kumlamalı ve kumlamasız olarak iki farklı şekilde silindir arasından geçirilip haddelenmiş DKP (Karbon Çelik) sac plakalar ve çeşitli yay parçalar kullanılmıştır. Fosfat kaplama ve su bazlı lamelli kaplama arasındaki ilişkilerin kaplama kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen verilerden, görsel olarak uygun kaplama tipi fosfatlanmış yüzey üzerine kumlama ve su bazlı çinko lamelli kaplama uygulaması olarak belirlenmiştir. Çalışmada; 9,0 pH değerinde 60 saniye aktivasyon ve üzerine 10 dakika fosfat kaplama yapılmıştır. Ardından 12 Amper şiddetinde 12 dakika kumlama yapılarak yüzey pürüzlendirilmiştir. Pürüzlü yüzeye sahip metal lamelli kaplama kimyasalına daldırılmış ve 320 rpm ve 400 rpm hızda santrifüj yaptırılmıştır. 70-110 0C de kurutma yapılıp ardından 320 0C de kürlendirilerek 2 kat çinko lamelli kaplama uygulanmıştır. Kaplanan parçalarda 720 saat korozyon dayanımı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, 1 mm thickness 150x100 mm, sandblasted and non-sandblasted, rolled carbon steel (DKP) sheet plates and different coil samples were used. The effects of the relationship between phosphate coating and water-based zincflake coating on the coating quality were investigated. According to the experimental results, visually suitable coating type has been specified as sandblasting and water-based zincflake coating application on the phosphated surface. In this study; Activation at pH 9.0 value for 60 seconds and then phosphate coating on 10 minutes was applied. Then, the surface was roughened by sandblasting at 12 Amper for 12 minutes. The metal coating by zincflake chemicals with a rough surface was immersed in the chemical and centrifuged at 320 rpm and 400 rpm. Drying at 70-110°C and then curing at 320°C, 2 layers of zincflake coating. It has been determined that the coated parts have a corrosion resistance of 720 hours.