Parallel direct volume rendening of unsructed grids based on object-space decomposition
Düzensiz ızgaraların obje uzayı bölünmesine dayanan paralel hacim görüntülenmesi
- Tez No: 65001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET AYKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Parallel Direct Volume Rendering, Unstructured Grids, Object- Space Decomposition, Graph Partitioning, Remapping, Scalability
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
IV ÖZET DÜZENSİZ IZGARALARIN OBJE UZAYI BÖLÜNMESİNE DAYANAN PARALEL HACİM GÖRÜNTÜLENMESİ Ferit Fındık Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği. Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cevdet Aykanat Ekim, 1997 Bu çalışma düzensiz ızgaraların ışın izlemeye dayanan verimli doğrudan hacim görüntüleme (DHG) algoritmasının çok-işlemcili dağıtık bellekli bilgisayarlarda obje-uzayı (OU) paralelleştirilmesini araştırmaktadır. Başarılı bir paralelleştirmenin sırrı, OU benzerliğini koruyan ve mümkün olduğunca hesap- sal yük dengesini sağlayan OU bölümünü bulmaktır. OU bölümü problemi çizge bölünmesi (ÇB) problemi olarak bakış açısına bağımlı doğru düğüm ve kenar ağırlığı verilmesiyle modellendi. Paralel mühendislik simulasyonlarının sonuçlan aynı makinada paralel görüntülendiği için, ardışık paralel adımlarda oluşan hesapsal yapıdaki değişiklik, OU bölünmesini gerektirir ve bu bölünme genel yeniden eşleme problemine örnek teşkil eder. Genel yeniden eşleme probleminin çözümü için eklentili yeniden eşleme çizgesi oluşturarak, ÇB'ne dayalı bir model sunuldu. MeTiS ÇB aracını değiştirerek, yeniden eşleme aracı RM-MeTiS geliştirildi ve bu araç sunulan paralel DHG algoritmasında başarıyla kullanıldı. Ardışık görüntülemeler için bakış açısına bağımlı olmayan hücre gruplamasına gidilerek daha hızlı bölünebilen yeniden eşleme çizgesi oluşturuldu. Yeniden eşleme çizgesindeki düğüm ve kenarlarının ağırlık hesaplamaları için verimli ve hassas bir tahmin yöntemi geliştirildi. 24 işlemcili Parsytec CC sisteminde 22'ye varan hızlanma değerleri elde edildi. Deney sel sonuçlar, sunulan DHG algoritmasının doğrusal ölçeklenebilir olduğunu gösterdi. Anahtar Kelimeler. Paralel Doğrudan Hacim Görüntüleme, Düzensiz Izgaralar, Obje Uzayı Bölünmesi, Çizge Bölünmesi, Yeniden Eşleme, Ölçeklenebilirlik.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT PARALLEL DIRECT VOLUME RENDERING OF UNSTRUCTURED GRIDS BASED ON OBJECT-SPACE DECOMPOSITION Ferit Fındık M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Assoc. Prof. Cevdet Aykanat October, 1997 This work investigates object-space (OS) parallelization of an efficient ray- casting based direct volume rendering algorithm (DVR) for unstructured grids on distributed-memory architectures. The key point for a successful paral lelization is to find an OS decomposition which maintains the OS coherency and computational load balance as much as possible. The OS decomposition problem is modeled as a graph partitioning (GP) problem with correct view- dependent node and edge weighting. As the parallel visualizations of the results of parallel engineering simulations are performed on the same machine. OS de composition, which is necessary for each visualization instance because of the changes in the computational structures of the successive parallel steps, con stitutes a typical case of the general remapping problem. A GP-based model is proposed for the solution of the general remapping problem by constructing an augmented remapping graph. The remapping tool RM-MeTiS, developed by modifying and enhancing the original MeTiS package for partitioning the remapping graph, is successfully used in the proposed parallel DVR algorithm. An effective view-independent cell-clustering scheme is introduced to induce more tractable contracted view-dependent remapping graphs for successive vi sualizations. An efficient estimation scheme with high accuracy is proposed for view- dependent node and edge weighting of the remapping graph. Speedup values as high as 22 are obtained on a Parsytec CC system with 24 processors in the visualization of benchmark volumetric datasets and the proposed DVR algorithm seems to be linearly scalable according to the experimental results.