'Yol Metaforu' bağlamında Mustafa Kutlu ve Rasim Özdenören hikâyesi
The short story of Mustafa Kutlu and Rasim Özdenören in the context of Road Metaphor
- Tez No: 650052
- Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH ANDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Road, passenger, voyage, travel, metaphor, Mustafa Kutlu, Rasim Özdenören, short story, Modern Turkish Story
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Yol metaforu, ilk anlatılardan günümüze kadar hemen her tür metinde varlığını sürdüregelmiştir. Dünyayı yol, dünyada var olan insanları yolcu, dünyada yapılan eylem(ler)i yolculuk olarak görmek ve bütün halinde varoluşu“yol”üzerinden metaforik olarak kurgulamak pek çok dilde ve kültürde rastgeldiğimiz bir durumdur. İnsan zihninin işleyişindeki ortaklığa işaret eden bu düşünme ve ifade etme şekli, hem gündelik dilin, hem de edebî dilin içinde sıklıkla yer bulmuştur. Türk Edebiyatında da en eski metinlerden itibaren yol anlatısına rastlamamız mümkündür. Bu çalışmada, Modern Türk hikâyesinin kilometre taşlarından olan Mustafa Kutlu ve Rasim Özdenören'e ait hikâye türündeki eserler,“yol metaforu”bağlamında mukayeseli olarak incelenmeye çalışılmıştır. Farklı üslûplara sahip oldukları bilinen her iki yazarın da eserlerinde bu anlatı tasarısının meydana gelmesine sebep olarak -elbette farklılıklar da içermekle beraber- benzer dünya algılarına ve şahsi bakış açılarına sahip olmalarının gösterilebileceği kanaatine varılmıştır. Anahtar kelimerler: Yol, yolcu, yolculuk, seyahat, metafor, Mustafa Kutlu, Rasim Özdenören, hikâye, Modern Türk Hikâyesi
Özet (Çeviri)
The road metaphor has existed in almost every kind of text from the first narratives to the present day. It is a situation that we encounter in many languages and cultures to see the world as the road, the people who exist in the world as the passenger, the action(s) in the world as a journey, and to construct the existence as a whole through the „road“ metaphorically. This way of thinking and expressing, which indicates the commonality in the functioning of the human mind, has been found in both the daily language and the literary language frequently. It is possible to come across road narration in Turkish Literature from the oldest texts. In this study have been tried to analyze comparatively the short story works of Mustafa Kutlu and Rasim Özdenören, which are one of the milestones of the Modern Turkish short story, in the context of „road metaphor”. It was concluded that both authors, who are known to have different styles, have similar world perceptions and personal perspectives, by causing this narrative draft to occur in their works.