Sosyal hizmet uzmanlarının kültürlerarası duyarlılık ile çeşitlilik ve sosyal adalet düzeylerinin incelenmesi: Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği örneği
Examination of the diversity and social justice with intercultural sensitivity levels of social workers: Example of Social Workers Association
  1. Tez No: 650058
  2. Yazar: RABİA RUVEYDA ELMALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞA BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası Duyarlılık, Çeşitlilik ve Sosyal Adalet, Baskı, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Uzmanı, Intercultural Sensitivity, Diversity and Social Justice, Oppression, Social Work, Social Worker
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı sosyal hizmet uzmanlarının kültürlerarası duyarlılık ile çeşitlilik ve sosyal adalet düzeylerini bazı değişkenlere göre incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışma, genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini Sosyal Hizmet Uzmanları Derneğine üye olan sosyal hizmet uzmanları oluşturmaktadır. 331 sosyal hizmet uzmanı örnekleme dâhil edilmiştir. Çalışmada katılımcıların sosyo-demografik, mesleki ve kültürel özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”, kültürlerarası duyarlılık düzeyini ölçmek için“Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği”, çeşitlilik ve sosyal adalet düzeyini ölçmek için“Çeşitlilik ve Sosyal Adalet Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma verileri web tabanlı anket sistemi kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde IBM SPSS Statistics 20 programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikler için yüzde ve frekans değerleri, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Sosyal hizmet uzmanlarının kültürlerarası duyarlılık düzeylerinin sosyodemografik özelliklere, aylık gelire, en uzun süre hizmette bulunulan alana, görev süresine ve yurt dışı deneyimine göre farklılaşmadığı; yabancı dil bilme düzeyine, çalışılan kuruma, farklı kültürden müracaatçıyla çalışma isteğine, farklı kültürden arkadaşa sahip olma durumuna, kitle iletişim araçlarını takip etme sıklığına ve farklı ülkelerden insanlarla iletişim kurma durumuna göre farklılaştığı belirlenmiştir. Sosyal hizmet uzmanlarının çeşitlilik ve sosyal adalet düzeylerinin ise yaş, aylık gelir, görev süresi ve yurt dışı deneyimi hariç diğer sosyo-demografik, mesleki ve kültürel özelliklere göre farklılaştığı belirlenmiştir. Ayrıca sosyal hizmet uzmanlarının kültürlerarası duyarlılıkları ile çeşitlilik ve sosyal adaletleri arasında orta derecede, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the intercultural sensitivity, diversity and social justice levels of social workers according to some variables and to determine the relationship between them. The study was carried out with the relational screening model, which is one of the general survey models. The universe of the study consist of social workers who are members of the Turkish Association of Social Workers. A total of 331 social workers were included in the sample. In the study,“Personal Information Form”developed by the researcher in order to determine the socio-demographic, professional and cultural characteristics of the participants,“Intercultural Sensitivity Scale”to measure the level of intercultural sensitivity, and“Diversity and Social Justice Scale”to measure the level of diversity and social justice were used. Research data were collected using a web-based survey system. The data were analyzed by using IBM SPSS Statistics 20 program. Percentage and frequency values, independent sample t-test, one-way Anova, and Pearson correlation analysis were used for descriptive and inferential statistics. It was determined that the intercultural sensitivity levels of social workers did not differ according to their socio-demographic characteristics, monthly income, the area of the longest service, duration of service and experience abroad, while they differed in terms of the level of foreign language knowledge, the institution where they worked, the desire to work with clients from different cultures, the status of having friends from different cultures, the frequency of following mass media and communication with people from different countries. It was identified that the diversity and social justice levels of social workers differed according to socio-demographic characteristics, professional and cultural characteristics other than age, monthly income, duration of service, and experience abroad. In addition, a moderate, positive, and significant relationship was found between the intercultural sensitivity levels of social workers and diversity and social justice levels.