Somali açısından Türkiye'de modern sulama sistemleri üzerine bir araştırma
A research on modern irrigation system in Turkey from the stand point of Somalia
- Tez No: 650085
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de sulama sistemi, Damla Sulama, Yağmurlama sulama, Tarımsal yayım, Yeniliklerin yayılması ve benimsenmesi, Irrigation systems in Turkey, Drip irrigation, Sprinkler irrigation, Agricultural publishing, Dissemination and adoption of innovations
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada, Somali Açısından Türkiye'de Modern Sulama Sistemleri Üzerine ve bunların uygulanabilirliği koşul ve olanaklarını araştırmaktadır. Bu kapsamda tarımda bir yenilik olan sulama sistemleri tarımsal yayım ve yeniliklerin yayılma özellikleri ve yeniliklerin yayılmasında uygulanan öğretim teknikleri temel bilgiler ışığında yağmurlama ve damla sulama. Türkiye'de sulama tesisi kurmuş işletmelerin yaş, eğitim, iletişim, kooperatif üyeliği gibi özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada da görüldüğü üzere modern sulama yöntemlerinin ilk kurum aşamasında maliyeti yüksek olması nedeniyle zor olsa da, daha sonrasında üreticilere her konuda kolaylık ve verim de artış sağladığı görülmüştür. Bununla birlikte bazı ürünlerde yağmurlama ve damla sulama teknolojilerinin, yüzey sulamalarından daha yüksek maliyetli olduğu da gözlenebilmiştir. Bu faktörlerin üreticilere çok iyi anlatılması gerekmektedir. Türkiye'de birçok sulama tesisi işletmeleri, pazarlanan ürünler üründen ürüne farklılık göstermektedir. Sonuç olarak çiftçilerimizin tarımsal sulamayı bilinçli bir şekilde yapması gerektiği ve su kısıtlılığı olan Somali'de sulama sistemlerinin (modern sulama sistemi) çiftçilerimiz tarafından yaygınlaştırılması gerektiği ifade edilmiştir. Kuraklıkla mücadelede diğer bir etkili yöntem olan damla sulama, salma sulama göre Somali'de daha yaygın kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, a research on modern irrigation system in turkey from the stand point of Somalia. In this context, irrigation systems, which are an innovation in agriculture have been studied in the light of basic information, sprinkling, and drip irrigation. In Turkey, the age of the companies has established and the irrigation facilities, education, communication, and cooperative membership has determined. As identified in the research, the modern of irrigation methods are difficult due to the high cost in the initial establishment phase. Later, it has been observed that it provides convenience and efficiency to producers in every aspect. However, it has been noticed that sprinkler and drip irrigation technologies are costlier than surface irrigation in some products. These factors should be explained to the producers very well. Many irrigation facilities enterprises in Turkey, marketed products vary from product to product. The finding was stated that our farmers should consciously make agricultural irrigation and irrigation systems (modern irrigation system) should be expanded by our farmers in Somalia, which has water limitation. Drip irrigation is another effective method in combating drought should be used more widely in Somalia than flood irrigation.