Transcriptional impact of TGFβ on epithelial-mesenchymal transition
- Tez No: 650094
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİ ALOTAİBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: EMT, MET, TGFβ, Diferansiyal ekspresyon analizi, EMT, MET, TGFβ, Differential expression analysis
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Epitelel-Mezenkimal dönüşüm (EMT), epitel bir hücrenin mezenkimal bir fenotip kazanarak dönüşümüne neden olduğu bir süreçtir. Bu olay transkripsiyon faktörlerinin aktivasyonu ile gerçekleşir. Organogenez, embriyonik gelişim ve tümör hücrelerinin metastazı sırasında, hücreler EMT ve MET süreçleri yoluyla epitelyal veya mezenkimal durumlara farklılaşır. Dönüştürücü Büyüme Faktörü Beta (TGFβ) ve sinyal yolağı, EMT'nin en önemli uyarıcısıdır. TGFβ, kanser ilerlemesinde tümör baskılayıcı ve metastatik ajan olarak önemli bir rol oynar. Embriyonik gelişimden homeostaza kadar, TGFβ ve sinyal yolağının diğer regülatörleri çok önemlidir. TGFβ'nin bu süreçlerde görevli TGFβ1, TGFβ2 ve TGFβ3 olmak üzere üç izoformu vardır. Bu araştırma çeşitli biyoinformatik analizler, R programlama dili ve GSEA ve GO analizi gibi araçlar kullanılarak gerçekleştirildi. Analizde TGFβ1, TGFβ2 ve TGFβ3 izoformlarıyla muamele edilmiş insan ve fare hücrelerinin kullanıldığı genel veri kümeleri kullanılarak sonuçlar elde edildi. Tezin hipotezi doğrultusundaki bu analiz sonuçlarıyla, TGFβ izoformları arasında transkripsiyonel düzeyde, gen setleri, kanser tipleri, mutasyonlar, yolaklar ve moleküler fonksiyonlarda önemli farklılıklar tespit edildi. Araştırmanın bu sonuçları, TGFβ ve EMT alanındaki gelecek araştırmaları aydınlatma ve özellikle kanser tanı ve tedavisinde yeni terapötik bakış açıları geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
An epithelial-mesenchymal transition (EMT) is a process that leads an epithelial cell to undergo a transition by gaining a mesenchymal phenotype. During organogenesis, embryogenesis and metastasis of tumor cells, cells differentiate into epithelial or mesenchymal states via EMT and MET processes. Transforming Growth Factor Beta (TGFβ) and the signaling pathway is the most important stimulator of the EMT. TGFβ plays a prominent role as a tumor suppressor and a metastatic agent in cancer progression. From embryonic development to homeostasis, TGFβ and its downstream regulators in the signaling pathway are crucial that deficiencies and mutations in the gene or on the pathway causes developmental defects, immunological diseases and poor prognosis in cancer patients. TGFβ has three isoforms that are involved in these processes; TGFβ1, TGFβ2, and TGFβ3. Analysis of the thesis were performed computationally by R programming and tools like GSEA and GO Analysis among TGFβ1, TGFβ2 and TGFβ3 isoform treated public datasets of human and mouse organisms. In the line of the hypothesis of the thesis, significant differences in transcriptional level, gene sets, cancer types, mutations, pathways and molecular functions were identified between the isoforms of the TGFβ. These results of the thesis can illuminate the further researches in the TGFβ and EMT area and obtain new therapeutic aspects particularly in cancer diagnosis and treatment.