Trokanter majör ağrı sendromunda klinik testlerin önemi
The importance of clinical tests in greater trochanteric pain syndrome
  1. Tez No: 650142
  2. Yazar: MERVE NUR ALÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AKGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: trokanter majör ağrı sendromu, ultrasonografi, kalça, greater trochanteric pain syndrome, ultrasonography, hip
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Lateral kalça ağrısı yakınması olan olgularda; tanıyı ultrasonografi (USG) rehberliğinde yapılan tanısal enjeksiyon testi ile doğrulayarak, trokanter majör ağrı sendromu (TMAS) tanısında kullanılan özel testlerin önemini değerlendirmekti. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya tek taraflı lateral kalça ağrısı olan 18 yaş üstü 75 yaş altı 65 olgu dahil edildi. Tüm olguların demografik verileri kaydedildi, detaylı klinik öyküleri alındı, ayırıcı tanıları kapsayan detaylı fizik muayeneleri ve postural analizleri yapıldı. TMAS'de kullanılan özel testlerden sıçrama belirtisi, FABER testi, dirençli eksternal derotasyon (DED) testi, kalça fleksiyonda dirençli aktif abduksiyon (DAA) testi, kalça nötralde DAA testi, kalça ekstansiyonda DAA testi, tek ayak üstünde durma testi, pasif adduksiyonda dirençli abduksiyon (PADA) testi, kalça tutamama bulgusu tüm olgulara 2 hekim tarafından uygulandı. Trokanter majör ve çevresi USG ile değerlendirildikten sonra USG rehberliğinde test terapötik 4 cc lidokain + 1 cc betametazon enjeksiyonu yapıldı. Test Terapötik enjeksiyon sonrası yakınmalarında %50'den fazla azalma ile özel testler arasındaki duyarlılık, özgüllük, PKD, NKD ve doğruluk oranları ile iki gözlemci arasındaki uyum hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 50,25±13,45 olan 59 kadın ve 6 erkek olmak üzere toplam 65 hasta alındı. Tanısal enjeksiyon sonrası 65 olgunun 54'üne TMAS tanısı konuldu. Duyarlılığı yüksek olarak; sıçrama belirtisi (%100), FABER (%79,63), TAÜD (77,78) ve DED (%72,22) testleri; özgüllüğü yüksek olarak ise kalça tutamama bulgusu (%100), PADA (%90,91) ve kalça fleksiyonda DAA (%72,73) testleri bulundu. İki hekim arasındaki güçlü bir uyum saptandı. Sonuç: Duyarlılığı yüksek olan testlerin özgüllüğünün düşük; özgüllüğü yüksek olan testlerin ise duyarlılığının düşük olduğu saptandı. Tanıda kullanılan test sayısı arttıkça özgüllük oranlarının arttığı görüldü. Bu nedenle TMAS tanısında USG rehberliğinde tanısal enjeksiyonların kullanılamadığı durumlarda; duyarlılığı yüksek ama özgüllüğü düşük olan testleri özgüllüğü yüksek olan testler ile kombine etmek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of the study is to diagnose patients with lateral hip pain via ultrasonography (USG) guided diagnostic tests and to evaluate importance of special tests for greater trochanteric pain syndrome (GTPS). Material and Methods: 65 patients, between the age of 18-75 years old with unilateral lateral hip pain were included in this study. Demographic data of all cases were recorded, detailed medical histories including differential diagnosis were obtained and detailed physical examinations and postural analysis were performed. Among the special tests used in GTPS, jump sign, FABER test, resisted external derotation (RED), hip flexion resisted active abduction (RAA) test, hip neutral RAA test, hip extension RAA test, single leg stance (SLS) test, passive hip adduction with resisted isometric abduction (ADD-R) test, hip lag sign were evaulated by two researcher to the all cases. After evaluating trochanter major area with USG, 4 cc lidocaine +1 cc betamethasone injection was performed with the guide of USG. 50% reduction in complaints after test therapeutic injection, test sensitivity, specificity, PPD, NPD and accuracy rates and observer's reliabilities were evaluated. Results: Total of 65 patients, 59 women and 6 men with an mean age of 50.25± 13.45 were included in the study. 54 of 65 patients were diagnosed with GTPS after diagnostic injection. It is found that the jump sign (100%), FABER (79.63%), SLS (77.78%) and RED (72.22%) were found the tests with higher sensitivity; hip lag sign (100%), ADD-R (90.91%) and hip flexion RAA (72.73%) were found tests with higher specifity. A strong interobserver reliability was detected. Conclusion: It is found that tests with higher sensitivity have lower specifity and tests with higher specifity have lower sensitivity. It is also found that the specificity rates increased as the number of tests used in diagnosis increased. Therefore, combination of tests with high sensitivity and low specifity and tests with low sensitivity and high specifity should be used to diagnose GTPS, where USG guided diagnostic injections can not be used for diagnosis.