Gazivoda gölünün (Kosova Cumhuriyeti) su kalite parametrelerinin mevsimsel olarak incelenmesi
Seasonal research of the water quality parameters of lake Gazivoda (Republic of Kosovo)
  1. Tez No: 650252
  2. Yazar: DIJAR LATIFI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Faktörler, Fiziko-kimyasal Parametreler, Gazivoda Gölü, Kosova Cumhuriyeti Su Kaynakları, Environmental Factors, Physico-chemical Parameters, Lake Gazivoda, Water Resources of Republic of Kosovo
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Kosova Cumhuriyeti 17 Şubat 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmiş olup, ülkenin doğal kaynaklarının birçoğu için yönetim planları henüz hazırlanma aşamasındadır. Dolayısıyla ülkedeki su kaynakları hakkında bilimsel bilginin artması yapılacak planlamaların daha verimli olmasını sağlayacak ve kalkınmayı hızlandıracaktır. Bu çalışma bu bağlamda Kosova Cumhuriyeti'nde gelecekte planlanması yapılacak diğer bilimsel çalışmalara örnek teşkil edeceği düşünülmektedir. Bu çalışma Kosova Cumhuriyeti'nin su kaynakları, ekolojik ve su ürünleri açısından önemli olan Gazivoda Gölü'nde Mart 2019-Şubat 2020 tarihleri arasında, mevsimsel olarak seçilen 7 stratejik istasyonda yürütülmüştür. Alınan su numunelerinde bazı fiziko-kimyasal parametreler; Su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen, elektriksel iletkenlik, tuzluluk, nitrit azotu, nitrat azotu, amonyum azotu ve toplam fosfor bir yıl boyunca aylık ve mevsimsel olarak incelenmiştir. Seçilmiş istasyonlardan alınan su numunelerinin analizleri Kosova Cumhuriyeti'nde agredite olmuş Hidroregjioni Jugor Enstitüsu Su Analizi Laboratuarında yapılmıştır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, kış aylarında kendi doğal yapısında olan Gazivoda Gölü yaz mevsimi olan Haziran-Ağustos tarihlerinde çevresindeki yoğun turizm faaliyetlerinin etkisinde olup, seçilmiş bazı istasyonlarda su kalitesi ve çevresel anlamda önemli kirlenmeler olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda Gazivoda Gölü su kalite parametrelerinin su ürünleri potansiyeli bakımından yaz aylarında riskli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Republic of Kosovo declared its independence on February 17, 2008, it's management plans for most of the country's natural resources are still under preparation. Therefore, increasing scientific knowledge about water resources in the country will make the plans to be made more accurate and efficient and will accelerate the development. In this context, this study is considered to be an example for other scientific studies to be planned in the future in the Republic of Kosovo. From this point of view, it is also important to evaluate existing water resources as the most rational in terms of fisheries. This study was carried out in the Gazivoda Lake, which is important for water resources, ecology and aquaculture of the Republic of Kosovo. Between March 2019 and February 2020, Gazivoda Lake has been carried out at 7 strategic stations to determine the current status of water quality. Some physico-chemical parameters in the water samples taken; Water temperature, pH, dissolved oxygen, electrical conductivity, salinity, nitrite nitrogen, nitrate nitrogen, ammonium nitrogen and total phosphorus were examined both seasonal and monthly for a year. Analyzes of water samples taken from selected stations were carried out at the Hydro-Geogioni Jugor Institute of Republic of Kosovo accredited Water Analysis Laboratory. According to the analysis results obtained, Gazivoda Lake, which is in its natural structure during the winter months, was under the influence of intense tourism activities around June-August. Significant pollutions were determined in some selected stations in terms of water quality and environment. According to the analysis results obtained, Gazivoda Lake, which is in its natural structure during the winter months, was under the influence of intense tourism activities around June-August. Significant pollutions were determined in some selected stations in terms of water quality and environment. At the same time, it was concluded that Gazivoda Lake water quality parameters are risky in summer months in terms of aquaculture potential.