Obezite nedeniyle sleeve gastrektomi uygulanmış hastaların mide dokusunda ghrelin obestatin ve leptin hormonlarının ekspresyon seviyelerinin araştırılması
Research of expression levels of ghreline obestatin and leptin hormones in the stomach tissue of patients who have sleeve gastrectomy due to obesity
  1. Tez No: 650253
  2. Yazar: ZEYNEP AYVALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRKAN YAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Ghrelin, Obestatin, Leptin, Sleeve Gastrektomi, Obesity, Ghrelin, Obestatin, Leptin, Sleeve Gastrectomy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yapılan bu tez projesinde, mideden salınan ghrelin, leptin ve obesatatin hormonlarının ekspiresyon oranı ile obezite arasındaki ilişkinin ve bu hormonların ekspresyon oranlarının diyabet ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi'nde Sleeve gastrektomi olmuş 60 hastanın Erciyes Üniversitesi Patoloji laboratuvarı arşivinde bulunan parafine gömülü mide dokusu ve kontrol grubu olarak normal mide biyopsisi tanısı almış 60 vakanın parafine gömülü mide dokusu incelenmiştir. Çalışmada ghrelin, leptin ve obestatin hormonlarının ekspresyon oranını belirlemek için immünohistokimya boyama yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca her iki gruptaki vakaların dosyaları taranarak glukoz değerleri ve ghrelin, leptin ve obestatin hormonlarının ekspiresyon oranı arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada obez bireylerde ghrelin ve obestatin seviyesi daha düşük iken leptin seviyesi fazla bulundu. Ghrelinin ve obestatinin yaş ilerledikçe azaldığı gözlendi. Obez kadınlarda ghrelinin fazla obez olmayan erkeklerde leptin fazla ve obez erkeklerde obestatinin daha az olduğu gösterildi. Ayrıca, çalışmamızda diyabetik obez bireylerde ghrelin seviyesi daha düşük iken leptin ve obestatin seviyelerinin daha yüksek olduğu gözlendi. Sonuç olarak ghrelin, leptin ve obestatin hormonlarının obezite ve obeziteye bağlı diyabet oluşumunda etkili olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis project, it was aimed to investigate the relationship between the expression rate of ghrelin, leptin and obestatin hormones released from the stomach and obesity and the relationship between the expression rates of these hormones with diabetes. In this study, paraffin embedded stomach tissue found in the archives of Erciyes University Pathology Laboratory of 60 patients who had sleeve gastrectomy in Erciyes University and as the control group, paraffin embedded gastric tissue of 60 cases diagnosed with normal gastric biopsy was examined. In the study, immunohistochemistry staining method was used to determine the expression rate of ghrelin, leptin and obestatin hormones. In addition, by scanning the files of the cases in both groups, the relationship between glucose values and the expression rate of ghrelin, leptin and obestatin hormones was examined. While ghrelin and obestatin levels were lower in obese individuals, leptin level were found to high. It was observed that ghrelin and obestatin expression decreased as the age got older. While ghrelin expression was high in obese women, leptin expression was higher in non-obese men. It was seen that obestatin expression was less in obese men. While ghrelin levels are lower in diabetic obese individuals leptin and obestatin levels were found to be higher. As a result, it was concluded that ghrelin, leptin and obestatin hormones are effective in the formation of obesity and obesity-related diabetes.