Sigara içen ve içmeyen term gebelerin maternal ve fetal sonuçları
Maternal and fetal results of smoking and non-smoking therm pregnancy
  1. Tez No: 650322
  2. Yazar: HÜSEYİN GÖKHAN KARADAVUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REYHAN AYAZ BİLİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Sigara, Gebelik
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
AMAÇ: Maternal sigara kullanımının miadında doğum yapan gebe hastalar ve yenidoğanlar üzerine etkisini araştırmak GEREÇ VE YÖNTEM: Hastanemize 01.06.2018-01.12.2018 tarihleri arasında doğum için başvuran 194 gebe hasta çalışmamıza dahil edilmiş olup hastalara ait veriler retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların yaşı, gravidası, paritesi gibi demografik verileri kaydedilmiştir. Doğum öncesi ve sonrası annenin hemogram parametreleri, doğum şekli, yenidoğan ağırlığı ve boyu, 1.ve 5. Dakika APGAR skoru, yenidoğan kan gazı sonuçları, yenidoğan canlandırma ihtiyacı gebelik sırasında sigara içenler ve içmeyenler arasında karşılaştırılmıştır. Bu veriler hastanın içmiş olduğu sigara sayısına göre de subgrup analizler yapılarak karşılaştırılmıştır. Preeklampsi, gestasyonel diabet, preterm doğum yapan, preterm erken membran rüptürü gelişen hastalar çalışma dışı bırakılmış olup, miadında doğum yapan gebeler çalışma kapsamında yer almıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p 90 persentile sahiptir. Doğum zamanı değeri 37 ile 41 arasında değişmekte olup ortalama 38,78±1,22 bulunmuştur. Doğum ağırlığı değeri 1805 ile 4455 arasında değişmekte olup ortalama 3308,48±444,27 bulunmuştur. Boy değeri 39 ile 54 arasında değişmekte olup ortalama 49,89±2,14 bulunmuştur. Sigara içme durumuna göre ve miktarına göre parametreler karşılaştırıldığında gruplar arasında istatiksel fark bulunamamıştır. Sonuçlar: Sigaranın preterm doğuma sebep olması ve gebeliği daha komplike etmesi ayrıca annedeki sistemik hastalığın fetal sonuçları sigaradan bağımsız olumsuz etkileyebileceği göz önüne alınarak çalışma dışında bırakılması sonucunda sigaranın miadında ve komplikasyonsuz doğumlar üzerindeki etkileri araştırılmış olup fetal ve maternal sonuçlar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To investigate the effect of maternal smoking on pregnant women, who give birth at term, and newborns. MATERIALS AND METHODS: 194 pregnant patients who applied to our hospital for delivery between 01.06.2018-01.12.2018 were included in our study and the data of the patients were analyzed retrospectively. Demographic data such as age, gravida, parity of the patients were recorded. Prenatal and postnatal hemogram parameters of the mother, type of delivery, weight and height of newborn, 1st and 5th minute APGAR score, newborn blood gas results, the need of newborn resuscitation were compared between smokers and non-smokers during pregnancy. These data were compared by subgroup analyzes according to the number of cigarettes the patient had smoked. Patients with preeclampsia, gestational diabetes, preterm birth and preterm premature rupture of membranes were excluded from the study, and pregnant women who gave birth at term were included in the study.