Assembly line balancing using genetic algorithms
Genetik algoritmalar ile hat dengeleme
- Tez No: 65034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Genetik Algoritmalar, Hat Dengeleme, Yumuşatma Benzetimi. İV, Genetic Algorithms, Assembly Line Balancing, Simulated An nealing. m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET GENETİK ALGORİTMALAR İLE HAT DENGELEME Muzaffer Tanyer Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. İhsan Sabuncuoğlu Eylül, 1997 Son yıllarda genetik algoritmalar üretimin pek çok alanında bir çeşit sezgisel yöntem olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yerleşim planlama, sıralama, süreç planlama ve hat dengeleme, genetik algoritmaların şimdiden popüler olduğu alanlardandır. Genetik algoritmalar geleneksel sezgisel yöntemlerden daha etkili ve problemin zorlamalarında ve çözüm yaklaşımında yapılacak önemli değişiklikleri programda yapılacak küçük değişikliklerle halledebildiklerinden dolayı da daha esnektirler. Bu sebeple, genetik algoritmalar hem araştırmacıların hem de pratisyenlerin ilgisini çekmektedir. Kromozom yapısı genetik algoritmaların en önemli yapı taşlarından biri sidir. Bu sebeple, bu tezde hat dengeleme probleminin özel yapışım inceliyoruz ve dinamik olarak değişen bir kromozom yapısı tasarlıyoruz. Dinamik bölmeleme adım verdiğimiz, genetik algoritmalarla paralel olarak çalışan yeni bir mekanizma öneriyoruz. Diğer birçok genetik algoritma araştırmacısından farklı olarak, özellikle değişik nüfus yenileme mekanizmalarını karşılaştırıyoruz ve seçkinlik kuralının bu mekanizmalar üzerindeki etkisini araştırıyoruz. Seçkinlik kuralı, yumuşatma benzetimi fikri ile yenilenmiş ve çeşitli seçkinlik düzeyleri yaratılıp etkileri gözlenmiştir. Önerilen genetik algoritma geleneksel sezgisel yöntemlerle de karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSEMBLY LINE BALANCING USING GENETIC ALGORITHMS Muzaffer Tanyer M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. İhsan Sabuncuoğlu September, 1997 For the last few decades, the genetic algorithms (GAs) have been used as a kind of heuristic in many areas of manufacturing. Facility layout, scheduling, process planning, and assembly line balancing are some of the areas where GAs are already popular. GAs are more efficient than traditional heuristics and also more flexible as they allow substantial changes in the problem's constraints and in the solution approach with small changes in the program. For this reason, GAs attract the attention of both the researchers and practitioners. Chromosome structure is one of the key components of a GA. Therefore, in this thesis, we focus on the special structure of the assembly line balanc ing problem and design a chromosome structure that operates dynamically. We propose a new mechanism to work in parallel with GAs, namely dynamic partitioning. Different from many other GA researchers, we particularly com pare different population revision mechanisms and the effect of elitism on these mechanisms. Elitism is revised by the simulated annealing idea and various levels of elitism are created and their effects are observed. The proposed GA is also compared with the traditional heuristics.