Impurity effects and symmetry of the order parameter in high-temperature oxide superconductors
Yüksek-sıcaklık oksit üstüniletkenlerinde safsızlık etkileri ve düzen parametresinin simetrisi
  1. Tez No: 65033
  2. Yazar: MEHMET BAYINDIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER GEDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Superconductivity, order parameter, impurity substitution, high- temperature superconductivity, critical temperature suppression, s-wave, d-wave, d+s-wave, Zn or Ni-Cu substitution
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Özet YUKSEK-SICAKLIK OKSİT USTUNILETKENLERINDE SAFSIZLIK ETKİLERİ VE DÜZEN PARAMETRESİNİN SİMETRİSİ Mehmet Bayındır Fizik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Zafer Gedik Eylül 1997 Yüksek-sıcaklık üstün iletkenlerde düzen parametresinin simetrisinin kesin olarak tespit edilmesi, b.u malzemelerin fiziği hakkında bilgi verecek olması açısından önemlidir. Fakat günümüze kadar yapılan çalışmalarda, düzen parametresinin simetrisi hakkında kesin bir sonuca varılamamıştır. Öte yandan, safsızlık etkileri, düzen parametresinin simetrisinin tespitinde yardımcı olabilir. Şimdiye kadarki teorik hesaplamalar, safsızlıklardan dolayı, kritik sıcaklıktaki azalmayı deney verilerine göre en az iki kat daha yüksek bulmaktadır. Ayrıca, çinko ve nikel safsızlıkları arasındaki fark henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bu çalışmada, Bogoliubov-de Gennes (BdG) denklemleri iki-boyutlu kare örgü üzerinde çözülerek manyetik olmayan safsızlıkların yüksek- sıcaklık oksit üstün iletkenleri üzerindeki etkileri incelendi. Sonuçlardan sistemin düzen parametresinin çıkarılıp çıkarılamayacağı tartışıldı. Kritik safsızlık konsantrasyonu deney verilerine çok yakın bulundu. Sonuçlar, tetragonal faz için d-dalgasını ve ortorombik faz için d+s-dalgasını desteklemekte ve manyetik olmayan safsızlıkların yüksek-sıcaklık oksit üstün iletkenleri üzerindeki etkilerini tutarlı şekilde açıklamak tadır. Ayrıca; yüksek-sıcaklık oksit üstün iletkenlerinin, BdG denklemlerinin, manyetikve manyetik olmayan safsızlıkların isotropik ve isotropik olmayan üstüniletkenler üzerindeki etkilerinin kısa bir özeti yapıldı. Anahtarr sözcükler: üstün iletkenlik, düzen parametresi, safsızlık katma, yüksek-sıcaklık üstün iletkenliği, kritik sıcaklık azalması, s-dalgası, d-dalgası, d+s- dalgası, Cu yerine Zn veya Ni katma ıı
Özet (Çeviri)
Abstract IMPURITY EFFECTS AND SYMMETRY OF THE ORDER PARAMETER IN HIGH-TEMPERATURE OXIDE SUPERCONDUCTORS Mehmet Bayındır M.S. in Physics Supervisor: Assist..Prof. Zafer Gedik September 1997 Identification of the symmetry of the order parameter (OP) of high-Tc cuprates is important because it helps to understand possible mechanism that govern the physics of these materials. However, up to now, there is no consensus on the symmetry of the OP. On the other hand, nonmagnetic impurity substitutions would test the symmetry of OP. Present theoretical calculations overestimate suppression of the critical temperature (by a factor of 2 or more) in comparison to the experimental data. So far, differences between zinc {Zn) and nickel {Ni) substitutions have not been well understood. Considering the above arguments, effects of nonmagnetic impurities on the high-temperature cuprates are investigated by solving the Bogoliubov-de Gennes (BdG) equations on two-dimensional square lattice. The critical impurity concentration is found to be very close to the experimental values. Possibility of extracting the symmetry of OP from the obtained results is discussed. Finite- ranged impurity potentials and different potential strengths for different impurities are proposed to explain differences between Zn and Ni substitutions. Finally, it is concluded that our results are in favor of d-wave symmetry for tetragonal ands+d-wave symmetry for orthorhombic phase, and explain quite well the effects of nonmagnetic impurity substitutions in the high-'jfc oxide superconductors. Beside these, the physical properties of the high-temperature oxide superconductors, the BdG equations and effects of nonmagnetic impurities on isotropic and.anisotropic superconductors are reviewed.