Türkiye'de cinayet işlemiş kadınların suçlu profili ve temel kişilik özellikleri
The basic personality traits and profile of women murderer in turkey
- Tez No: 650643
- Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE ŞENTÜRK CANKORUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Suçlu Profili, Kadın, Cinayet, Kriminalistik, Adli Klinik Psikoloji, Psikiyatrik Epidemiyoloji, Offender Profile, Murder, Women, Criminalistics, Forensic Clinical Psychology, Psychiatric Epidemiology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Türkiye'de Cinayet İşlemiş Kadınların Suçlu Profili ve Temel Kişilik Özellikleri Suç davranışı ile kişilik özellikleri birbirleriyle doğrudan ilişkili iki kavramdır. Klinik Adli Psikoloji de suç davranışlarına temel oluşturan kusurlar belirlenmiştir. Bunlar, kişiliğin uyum sorunları, sağlıklı bir ilişki kurma, bu ilişkiyi sürdürebilme, deneyimlenen sorunları sağlıklı yollardan çözümleme için gerekli psikososyal beceri eksiklikleri, gerek kişilerarası ilişkiler ve gerekse mahremiyet alanındaki ilişkilerde, ilişkinin sorumluluğunu üstlenmeme, davranışların tamamen haz ve isteklere yönelik olması, ve vicdan-ahlaki gelişimin bozulmuş veya hiç olmamasıdır. Suçlu profilleme çalışmalarında, mevcut suç davranışı ile ilgili özellikler, geniş bir yelpaze kriterleri altında oluşturulmuş 4 temel bileşen etrafında, somut kanıtlar haline getirilir ve bu yolla, belirsiz, ambivalant veya somut kanıta ihtiyaç olan her durumda, bu kanıtlardan yararlanılır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye de cinayet işlemiş kadınların kişilik özelliklerini belirlemek ve suçlu profili çıkarmaktır. Çalışmanın evrenini, uygulamaların yapıldığı zaman diliminde, Türkiye çapında tüm müstakil ceza infaz kurumlarını kapsayacak şekilde 750 cinayet hükümlüsü kadın oluşturmaktadır. Terör ve uyuşturucu suçları dışarıda bırakıldığında, evren 500 hükümlü kadından oluşmaktaydı. Bu çalışmanın örneklemini 434 kadın oluşturmaktaydı. Burada 404 geçerli cinayet hükümlüsü kadının verisi sunulmuştur. Çalışmanın sonuçları 4 temel profil kümesine işaret etmiştir. 1. Biyolojik Faktörler, 2. Psikolojik Faktörler, 3. Sosyal Faktörler, 4. Aile ve Alt Kültürel Faktörler şeklindedir. Biyolojik faktörler; Ülkemizde cinayet hükümlüsü kadınların % 11 inin zeka şüphesi olduğunu, % 44,09 unun cinayeti işledikten hemen sonra adet gördüğü, kan gruplarının % 34 ünün A Rh + ve % 26,36 sının 0 Rh + olduğu, % 14,11 inin kronik gidişli dolaşım sistemi hastalıkları olduğu bulgulanmıştır. Psikolojik faktörler; hükümlü kadınların % 53, 10 unun suçlarını kabul ettikleri, % 61,28 inin mahrem ilişkilerinden doğansuç motivasyonlarıyla cinayet işledikleri, % 64, 85 inin bir yakınını öldürdüğü, ve % 55,40 ının kendini sorumluluk sahibi bir insan olarak tanımladıkları saptanmıştır. Sosyal faktörler; Suç yaşının 9 – 68 arasında; ortalama suç yaşının 32, ± 10,90 olduğu, % 64,60 ının ilkokul mezunu, % 49,50 sinin evli, % 40,47 sinin Ev hanımı, olduğu, % 52,11 inin Eş/Partneriyle yaşadığı, %37,33 ünün İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki diğer Anadolu Metropollerinde, % 34,67 sinin Anadolu Kırsalında yaşadıkları tespit edilmiştir. % 52,45 inin 2-5 çocuklu geniş ailelerden geldikleri, % 60,88 inin ailelerinde 1 – 3 üncü çocuk oldukları, % 70,25 inin cinayeti evinde/evine yürüme mesafesinde işledikleri, % 95,30 unun ilk suçu olduğu, Cinayet esnasında %89,85 inin alkol kullanmadığı, % 93,31 inin de madde kullanmadığı, % 66,33 ünün aylık gelirlerinin de 500 TL ve altında olduğu saptanmıştır. Geldikleri aile ve alt kültürel faktörler; % 74,75 inin Annesinin hayatta, % 53,71 inin Babasının hayatta olduğu, % 60,64 ünün annesinin eğitimsiz, % 46,53 ünün babasının ilkokul mezunu olduğu, içine doğdukları ailelerinin gelirlerinin de 500 TL ve altında olduğu belirlenmiştir. Suç Motivasyonu ile adet durumu arasında, suç tipi ile adet durumu arasında, suç motivasyonu ile tetikleyici stresörler arasında, Suç tipi ile Maktul arasında istatistiksel düzeyde anlamlı ilişkiler bulgulanmıştır. Yine Olay yeri ile Maktul arasında da istatistiksel düzeyde anlamlı ilişki olduğu bulgulanmıştır. İşlenen Cinayetlerin % 67,33 ü kasten öldürme, % 61,28 i mahrem ilişki cinayetleri olduğu saptanırken, % 38,36 sının cinayet aleti olarak ev tipi bıçak (kesici delici alet) kullandığı, % 34,21 inin de cinayet zamanlarının 20:00 – 02:00 saatleri arasında gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bu bulgular literatür bulgularıyla paralellik göstermektedir. Çalışmanın bulguları doğrultusunda gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Basic Personality Traits and Profile of Women Murderer in Turkey Criminal behaviors and personality traits are two concepts directly related to each other. The defects that constitute the basis for criminal behavior has been well identified in the field of Clinical Forensic Psychology. These are social adjustment problems, the problems of establishment of a healthy relationship, the continuity of this relationship, lack of psychosocial skills necessary for resolving the problems experienced in healthy ways, impaired interpersonal relationships; not taking responsibility for the relationship, severe deficits in intimate relationships, not taking responsibility for the relationship, and impaired moral reasoning. In Criminal profiling studies, characteristics related to current criminal behavior are turned into concrete evidence around 4 principal components crated under a wide range of criteria, and this way, these evidences are used in every ambiguous, ambivalent situation where concrete evidence is needed. The main aim of the present study is to determine the personality traits of the women convicted of murder in Turkey and to create the criminal and/or offender profile. The 750 murder women convicts constitutes the universe of the study during the period of application by covering all all the detached woman prisons throughout Turkey. Excluding terrorism and drug crimes, The universe of the study consisted of 500 convicts woman. The sample of this study was 434 women. Here, the data of 404 valid murder convicted women were presented. The results of the study indicated 4 basic profile sets. 1. Biological Factors, 2. Psychological Factors, 3. Social Factors, 4. Family and Subcultural Factors. Biological Factors; In our country, 11% of women convicted of murder have suspicion of intelligence, 44.09% of them menstruate right after committing the murder, 34% of their blood groups are A Rh + and 26.36% are 0 Rh +, 14.11% have chronic circulation. system diseases have been found. Psychological factors; It was determined that 53.10% of convicted women admitted their crimes, 61.28% committed murder with criminal motivations arising from their intimate relationships, 64.85% killed a relative, and 55.40% defined themselves as a responsible person. Social factors; The crime age is between 9 and 68; mean age of crime is 32, ± 10.90, 64.60% are primary school graduates, 49.50% are married, 40.47% are housewives, 52.11% live with their spouse / partner, 37.33% live Anatolian Metropoles except Istanbul, Ankara and Izmir. Additionally 34.67% of them live in Anatolian Rurals except Istanbul, Ankara and Izmir. 52.45% came from extended families with 2-5 children, 60.88% were the 1-3th child in their families, 70.25% committed the murder in their homes and/or within walking distance to their houses, 95.30% was their first crime, During the murder, it was determined that 89.85% did not use alcohol, 93.31% did not use substances, and 66.33% had a monthly income of 500 TL or less. Family and subcultural factors from which they come from; It has been determined that 74.75% of their mothers are alive, 53.71% of them are alive, 60.64% of their mothers are uneducated, 46.53% of their fathers are primary school graduates, and the income of their families is 500 TL or less. Statistically significant relationships were found between Crime Motivation and menstrual status, between crime type and menstrual status, between crime motivation and triggering stressors, and between Crime type and the victim. It was also found that there is a statistically significant relationship between the crime scene and the victim. It was determined that 67.33% of the murders committed were deliberate killing, 61.28% were intimate relationship murders, 38.36% of them used a household knife as a tool of murder, and 34.21% of the time of the murder was 20:00. – 02:00. These findings are in parallel with the findings of the relavant literature. In line with the findings of the study, suggestions were made for future studies.