Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde bilgilendirme yükümlülüğü ve cayma hakkı
Obligation for information and the right of withdrawal in distance contracts regarding financial services
- Tez No: 650696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE ÖZGÜR FALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketicinin Korunması, Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşmeler, Mesafeli Sözleşmeler, Cayma Hakkı, Bilgilendirme Yükümlülüğü, Consumer, The protection of Consumer, Distance Contracts Regarding Financial Services, Distance Contracts, Right of Withdrawal, Obligation to Inform
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojisinin hızlı bir şekilde gelişmesi ile finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmeler yaygınlaşmıştır. Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde, sözleşmenin kuruluş şekli, finansal hizmetlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı gibi sebepler tüketicilerin korunması ihtiyacını arttırmaktadır. Bu çalışmada 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmeye taraf olan tüketicilerin karşılaşacakları muhtemel sorunlara değinilmiş; Avrupa Birliği Direktifleri ve Tüketici Mevzuatındaki tüketiciyi koruyucu hükümler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşme kavramı, unsurları, tarafları ve uygulama alanı ele alınmıştır. İkinci bölümde, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerin kurulması, hüküm ve sonuçlarını doğurması konusu incelenmiştir. Bu bölümde, sözleşmenin kurulması için ileri sürülen beyanın ne zaman bağlayıcı bir öneri olduğu, tüketicinin ne zaman sözleşme ile bağlanmış sayılacağı ve sözleşmenin ne zaman hüküm ve sonuçlarını doğuracağı konusu doktrindeki farklı görüşler ışığında açıklanmıştır. Üçüncü ve dördüncü bölümde ise finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde tüketiciyi koruyan yasal düzenlemelere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, bilgilendirme yükümlülüğü, son bölümde ise cayma hakkı ve sonuçları detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid improvement of information and communication technologies rendered distance contracts on financial services became prevalent. The formation of contracts, the diversity and complexity of financial services has been increasing requirement of consumer protection in distance contracts regarding financial servies. In this study; the possible problems regarding the consumers being parties to distance contracts of financial services within the scope of Law numbered 6502 on Consumer Protection; Consumer protection provions in European Union Directives and Consumer Legislation examined. In the first part of the study, the concept of distance contracts of financial services, elements, parties and application area are reviwed. In the second part of our study; the establisment of distance contracts of financial services and their provisions are examined. In this section; it is explanied, in the light of the different opinions in the doctrine, of the time when the declaration put forward by the parties shall be binding and time of the formation and provision of contract. In third and fourth part; distance contracts regarding financial services include the regulations on consumer protection. In the third section, the obligation to inform; in the last section, the right of withdrawal and the result of using the right of withrawal are examined in detail.