Aile hekimlerinin yeterliliklerinin ve tıp eğitimi programı ile ilgili görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the competences of primary care physicians and their views on the medical education program
- Tez No: 650718
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL GÜRPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: aile hekimi, tıp eğitimi, çekirdek eğitim programı, family doctor, medical education, core education program
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Aile hekimlerinin birinci basamakta sık görülen bazı hastalıklar ile ilgili yeterliliklerinin ve bu hastalıklar ile ilgili aldıkları tıp eğitimi programı konusundaki görüşlerinin alınmasıdır. Yöntem: Bu araştırma, tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışma grubu; çalışmanın yapıldığı tarihte Samsun ve ilçelerinde görev yapan 170 birinci basamakta çalışan aile hekiminden oluşmaktadır. Türkiye'deki tüm aile hekimlerine erişmenin ya da onları temsil edecek bir örneklem oluşturmanın zorlukları sebebi ile aile hekimlerinin tamamını temsil edilmesi amaçlanmamıştır. Araştırma Convenient Sample (uygun örnekleme) yöntemi ile bir grup aile hekimi üzerinde uygulanmış ve konu ile ilgili analitik araştırmalara zemin oluşturacak ip uçlarını elde etmek amaçlanmıştır. Çalışmada ulaşılan verilerin değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 23.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylere UÇEP-2014'te yer alan ve öğrenme düzeyi en az dört ve üzeri kod içeren klinik / hastalık durumlar konusunda veriler anket yolu ile toplanmıştır. Bu bağlamda Astım, Depresyon, Esansiyel Hipertansiyon, İlaç Yan Etkisi, İnme, Kalp Yetmezliği, Kognitif Bozukluğu (Demans, Deliryum), Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalığı, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, Migren ile ilgili almış oldukları tıp eğitimi hakkındaki görüşleri alınmıştır. Katılımcıların yarıdan fazlası belirlenen temel hastalıklarla ilgili konularda tıp fakültelerinde verilen eğitimlerden memnun kaldıklarını belirtmişlerdir. Kognitif Bozukluğu (demans, deliryum) hastalığı, İnme ve Kronik Böbrek Yetmezliği hastalığı ile çalışılan sağlık kurumunda karşılaşma sıklıkları oldukça düşüktür. Bunun yanında Astım, Depresyon, Esansiyel Hipertansiyon, İlaç Yan Etkisi, Kalp Yetmezliği, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, Migren ile sıkça karşılaşmaktadırlar. Sonuç: Katılımcılar Tıp Fakültesinde; Depresyon Esansiyel Hipertansiyon, İlaç Yan Etkisi, İnme, Kalp Yetmezliği, Kognitif Bozukluğu (Demans, Deliryum), Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalığı, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, Migren konusunda aldıkları eğitimden oldukça memnunlardır. ii
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study; It is the taking of the competencies of family physicians about some diseases that are common in primary care and their opinions about the medical education program they have received about these diseases. Method: This research is a sectional descriptive study. Working group; It consists of 170 family physicians working in Samsun and its districts at the time of the study. difficulties of access to all family physicians or to create a sample that represents them in Turkey and the reason is not intended to represent all of the family physician. The research was carried out on a group of family physicians with the Convenient Sample method and it was aimed to obtain the clues that would form the basis for analytical research on the subject. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 23.0 program was used to evaluate the data obtained in the study. Results: The data about clinical / disease situations in the UÇEP-2014 that included at least four or more codes of learning were collected by a questionnaire. In this context, their opinions about Asthma, Depression, Essential Hypertension, Drug Side Effects, Stroke, Heart Failure, Cognitive Disorder (Dementia, Delirium), Chronic Kidney Failure Disease, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Migraine. More than half of the participants stated that they were satisfied with the trainings given in the medical faculties on the subjects related to the basic diseases determined. The frequency of encounters in the healthcare institution where cognitive disorder (dementia, delirium) disease, stroke and chronic kidney failure are studied is very low. In addition, they frequently encounter Asthma, Depression, Essential Hypertension, Drug Side Effects, Heart Failure, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Migraine. Conclusion: Participants at the Faculty of Medicine; Depression Essential Hypertension, Drug Side Effects, Stroke, Heart Failure, Cognitive Disorder (Dementia, Delirium), Chronic Kidney Failure Disease, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Migraine, are quite satisfied with their education.